ÅRETS NÖRDERI 2012: Kjellins lista

NOTY2012 PK copy
Hej och välkommen till mina små listor över höjdpunkterna i nördträsket under det gångna året. Självklart har det varit sjukt svårt att rangordna dem individuellt, men typ så här tycker i alla fall JAG! Självklart börjar vi med det viktigaste…


COMICS:
Saga1coverByFionaStaples
1. SAGA (Image)
En fantastisk historia av Brian K Vaughan, otroligt vackert illustrerad av den talangfulla Fiona Staples som kombinerar den episka känslan från universum som Star Wars och Sagan Om Ringen med ett alldeles eget grepp. Mycket fantasifullt och originellt. Bästa i år och bästa på länge.
UltimateComicsSpiderMan_6_Cover
2. ULTIMATE COMICS SPIDER-MAN (Marvel)
Brian Michael Bendis golvade mig redan för 12 år sedan med sin moderniserade nyversion av nätsvingaren. När han i slutet av 2011 hade ihjäl Peter Parker och ersatte honom med Miles Morales som axlade Spider-Man-rollen var jag ledsen och skeptisk, men under året har jag insett att detta var ett genidrag och accepterat denna underbara pojkvasker helt och hållet.
secretservice
3. THE SECRET SERVICE (Icon)
Favoritkreatören Mark Millar (Kick-Ass mm) slog sig ihop med den legendariske Watchmen-tecknaren Dave Gibbons och levererade en historia helt befriad från superhjältar i spandex och bjöd istället på en kaxig variant på spiontemat som redan flaggats för filmatisering i Hollywood. Att han i första numret tar sig friheten att ha ihjäl självaste Mark Hamill (ja, han) är riktigt briljant humor!
Avengers_vs._X-Men_(Event)
4. AVENGERS VS X-MEN (Marvel)
Ett stjärnspäckat crossover-event mellan Marveluniversumets största fraktioner, hjältarna mot mutanterna, med en uppsjö talangfulla kreatörer inblandade. Även om historien i sin helhet ibland haltade på vissa ställen så är konsekvenserna av förloppet ett modigt grepp som kommer få intressanta följder framöver.
astonishingxmen_51_cover
5. ASTONISHING X-MEN #51 (Marvel)
En milstolpe i serietidningshistoria på grund av att detta nummer innebär första gången två karaktärer av samma kön ingår äktenskap. Men den stora styrkan i berättandet är att det inte görs en allt för stor grej och gimmick av just detta, utan att det behandlas lika självklart som ett giftermål i allmänhet. Precis så som samkönade äktenskap borde värderas.


TV:
Game_of_Thrones_title_card
1. GAME OF THRONES
Jag har inte läst en enda rad i George RR Martins episka bokserie, men TV-serien som baserats på historien fick mig fast direkt med sina färgstarka karaktärer och konstanta dramatik.
250px-Fringe_intertitle
2. FRINGE
JJ Abrams udda sci-fi-drama närmar sig slutet med det sista 100:e avsnittet och vad som började som en intressant Arkiv X-liknande serie för 2000-talet har med tiden lyckats skapa en otroligt rik lore och förnyat sig gång på gång utan att stagnera. Ett extra stort cred till John Noble för hans insats som karaktären Walter Bishop också!
The_Walking_Dead_2010_logo.svg
3. THE WALKING DEAD
Det är ingen hemlis att jag värnar varmt om Robert Kirkmans comicförlaga och halvvägs genom TV-versionens tredje säsong verkar den vara på väg att bli den bästa säsongen hittills. Man sitter som på nålar när de häpnadsväckande dramatiska händelserna avlöser varandra tills man blir helt utmattad.
Ultimate_Spider-Man_(TV_series)_logo
4. ULTIMATE SPIDER-MAN
Högt tempo, mycket metahumor och ett avstamp i den moderniserade Ultimate-versionen av nätsvingaren. Lägg därtill bra röstskådespeleri och sköna cameos från bland andra Stan Lee, JK Simmons och Clark Gregg som SHIELD-agenten och favoriten Phil Coulson från Marvelfilmerna.
250px-Comic_Book_Men_logo
5. COMIC BOOK MEN
En realityshow som utspelar sig i en serietidningsaffär och kretsar kring ett gäng nördars vardag? Perfekt! Som ett Antikrundan men med inriktning på populärkultur tillsammans med Kevin Smith och vänner. Briljant!


FILM:
avengers
1. THE AVENGERS
Joss Whedon är ett geni – och i detta otroligt snygga och framför allt underhållande klimax på allt Marvel Films gjort med de individuella hjältefilmerna fram till nu så lyckas han knyta ihop säcken galant. Dessutom – they have a Hulk. ‘Nuff said!
amazing
2. THE AMAZING SPIDER-MAN
Vissa tyckte det var alldeles för tidigt att omstarta Spider-Man-franchisen efter Sam Raimis tre filmer, men personligen får jag gärna så mycket Spidey som det går. Jag tycker även att Marc Webb (med bara EN tidigare film på regilistan) lyckats otroligt bra, med fantastiska skådisinsatser från framför allt Andrew Garfield och Emma Stone. Ge mig mer!
looper
3. LOOPER
Årets stora överraskning som förvisso såg intressant ut på pappret, men det är aldrig en garanti för succé – och hur mycket jag än älskar Bruce Willis för hans Die Hard-filmer (guilty pleasure) så kan han misslyckas ibland. Men han och Joseph Gordon-Lewitt gör båda ett kanonjobb i denna sombra sci-fi-rulle med ett helt eget grepp på tidsresor-temat.
tdkr
4. THE DARK KNIGHT RISES
Även om jag tycker att den tredje Nolan-filmen om Gothams beskyddare inte riktigt överträffar förra installationen (till största del på grund av Heath Ledgers insats), samt att jag har problem med vissa delar av plot:en och framför allt slutet, så är detta en riktigt bra film som förtjänar en plats på årets bästa-listan.
skyfall
5. SKYFALL
Tredje gången gillt för Daniel Craig som 007 och bäst så här långt, med grymt bra regi från Sam Mendes och en färgstark Bondskurk av Javier Bardem. En snygg homage till 50 års Bond-historia som för karaktären vidare och samtidigt knyter an till begynnelsen.


SPEL:
Alla mina åsikter, tankar och resonemang kring just GOTY och denna lista kan du höra om i [NÖRD:IGT] EP07 samt i de tidigare episoderna.

me3
1. MASS EFFECT 3
WalkingDeadBoxArt2
2. THE WALKING DEAD
journey
3. JOURNEY
Assassins-Creed-III-360
4. ASSASSIN’S CREED III
darksiders2box
5. DARKSIDERS 2


MUSIK (ja, jag är nördig om det också):
soundgardenkinganimalcover
1. SOUNDGARDEN – KING ANIMAL
När mina 90-talshjältar återförenades 2010 så höll jag tummarna för att de skulle ge ut nytt material. Efter en försmak på Avengers-filmens soundtrack kom sen äntligen deras första fullängdare på 16 år – och det var fanimej precis så bra som jag hoppats.
stonesourhouseofgoldandbonespart1cover
2. STONE SOUR – HOUSE OF GOLD & BONES PART 1
Corey Taylor är inte bara frontman i detta gäng (OCH Slipknot) utan även ett musikaliskt geni och en riktig nörd på alla sätt. Senaste plattan är del ett i en konceptdubbel som han även planerar att göra comics och film på.
hurt-the-crux-red
3. HURT – THE CRUX
Förmodligen inte världens mest välkända akt men ett personligt favoritband, som levererat fantastiskt bra musik ända från deras debutplatta till detta senaste mästerverk. Kolla in!
shinedown
4. SHINEDOWN – AMARYLLIS
Med kanonbra låtmaterial i allt från textmässigt angelägna “Bully” till otroligt snygga “Unity” har Floridakvartetten gjort det igen och skapat en riktigt solid skiva med sin fjärde fullängdare.
Bandit-Unplugged-Vol1-COVER
5. BANDIT UNPLUGGED VOL-1
Jag vet, det kanske är förmätet att ha med en platta som jag själv lirar på, men jag är fasen så jäkla stolt över det som åstadkommits tillsammans med mina jobbpolare Martin Boman & Danne McKenzie. Femton akustiska tolkningar av rockdängor och jag spelar för fasen STÅBAS på en av dem!


Där har du det, mina ytterst personliga favoritsaker under nördens år 2012. Håll med, tyck annorlunda, inspireras, kolla upp, kommentera och berätta dina egna tankar om du känner för det!

Puss & kram,

//Peter