ÅRETS SPEL 2012: Lyssnarnas Val

Årets Spel (Lyssnare)

2012 går mot sitt slut och på fredag släpper vi vårt GOTY/Årets spel-avsnitt! 
Men innan det så vill vi naturligtvis ha DIN åsikt!

Vilket/vilka är Årets Spel 2012, enligt dig?
Ge oss så mycket informantion du kan om spel, plattform, varför, hur, var, när, ragnarök! Allt!
Posta bland kommentarerna så kanske vi läser ditt mail i EP07 och du blir förevigad, eh, förevigt … och omtyckt av alla. Kanske.

(Tips: Om du tänker skriva ett inlägg som mer liknar en Tom Clancy-roman, använd ctrl+z ofta på din text. We have all been there, don’t wanna make that mistake again, huh?)

FLY, YOU FOOLS!

41 thoughts on “ÅRETS SPEL 2012: Lyssnarnas Val”

 1. För mig står det mellan två storyfokuserade spel: Mass Effect 3 och The Walking Dead. Båda har levererat underbara historier. Mass Effect 3 knöt ihop en trilogi och Bioware rodde i hamn en spelserie som fick mig att bli spelnörd igen. The Walking Dead ger mig en stark känslomässig resa. Det får nog bli Mass Effect 3 om man ser till trilogin som helhet men The Walking Dead om man ser till enskilt spel.

 2. The Walking Dead. Utan tvekan. Varför? Clementine. Jag brydde mig om Clementine. Hon var mitt ansvar. Hon var min anledning till att fortsätta kämpa trots att allt verkade meningslöst. Jag gjorde allt för henne. #ForClementine

  Det enda jag ogillar med spelet är att jag aldrig kommer kunna spela om det. Min och Clementines historia har redan berättats.

 3. De två det står mellan för mig är utan tvekan är följande:
  Dishonored, för att de kombinerat de bästa elementen hos Half-life 2, Bioshock och Hitman, men tagit bort pang-panget i mångt och mycket och skapat en rätt unik förstapersonsskjutare som går väldigt långt ifrån youtube-generationens CoD.
  Det andra spelet är Journey, och att ingen nämnt det förvånar. Helt unik och omskakande spelupplevelse som suddar ut gränserna mellan spel och konst i mina ögon.

 4. Guild wars 2.. Det mest djupa och öppna MMORPG som existerar, med action baserad combat och underbara miljöer.. Sen att spelet uppdateras med nya zoner /dungeons varannan månad är bara plus. Känns mer som ett RPG med många spelare än ett MMO i många avseenden. 🙂 Finns nästintill ingen horisontell gear grind heller vilket alltid är skönt, ingen WoW klon detta.

 5. jag skulle vilja utse league of legends som årets spel. det har ju dess värre inte kommit ut i år, men spelet kom med mycket bra uppdateringar och ny spelbara karaktärer. och nu senaste uppdateringen som var en ny säsong av spelet, där många nya items och olika skillträd kom in i spelet.

  som två:a vill jag utse Runescape som en värdig vinnare. med motiveringen att dom förlorade många spelare när dom införde ett nytt combat system. men själv tycker jag att spelet behövde den här uppdateringen.

  jag har dessvärre ingen trea för jag har inte spelat något annat ^^ vill också tacka för en underbar poddcast 😀

 6. Jag skulle säga att det står mellan planetside 2 och the walking dead. kommer att köpa dishonored vid jul också och det verkar bra

 7. 2012 var bra men alla spel jag kommer att tänka på rent spontant är från 2011 :p
  Och med tanke på att Dota 2 inte är “släppt” än får nog “Faster Than Light” och “Darksouls” till PC bli mina GOTY.

  Edit: Fan jag glömde ju helt bort Journey som Petter Nyström nedan nämnde, Journey GOTY 2012!

 8. För mig personligen så är spelet mitt GOTY, eller egentligen det spel jag har spenderat mest tid med, “Dota 2” (PC). Men jag har svårt att argumentera för GOTY eftersom det är i betan, och betan började inte ens i år. Detta spel har jag spelat mer eller mindre konstant under året som gått. Min andra “GOTY” är “Day Z” (PC). Jag har nog aldrig haft så kul i ett spel som detta. Jag träffade ofantligt många nya kompisar, kom in i ett kompis gäng från Åmål och det klickade direkt. Genom dem så träffade jag också två stört-sköna Amerikanare som vi spelar mycket med. Detta hände under sommaren så man hade mycket tid att spendera och vända dygnet lite små roligt för att kunna spela med Amerikanerna *host* *host*. Dessa anser jag nu som “riktiga” vänner om jag så får säga. Vi träffas på Skype dagligen och spelar diverse spel tillsammans. Så det är ett personligt GOTY eftersom det har haft personlig påverkan. Men samma argument kan man säga här; det är inget direkt spel. det är en mod till ett redan existerande spel. Men för mig spelar det ingen roll. Må vara mod eller beta, för mig är dessa två GOTY.

  Tack för en grym podcast. Peter har dragit ner mig i “serie träsket”, och Toves “indiehörna” uppskattas!

 9. Trots det omdebatterade slutet måste jag ändå ge Mass Effect 3 min GOTY-röst. Jag förhandsbokade det till 360, sprang hem, slet upp skyddsplasten och blev barnsligt och kanske oproportionerligt glad av att kunna vända på omslagsbilden och få spelet frontat av FemShep istället för ShepLoo. Jag sögs genast in i den välregisserade dramatiken och epiken minst lika mycket som i de två föregångarna, grät när jag miste lojala crewmembers – och jag brukar inte gråta så lätt till spel – och fick nära på hjärtstillestånd av mitt första face-to-facemöte med en Reaper. Ljudbilden, grafiken, miljödesignen och det briljanta röstskådespeleriet tog mig helt och hållet med storm.
  Trots en viss besvikelse över hur mina val påverkade, eller inte påverkade slutstoryn, vilket var tragiskt bortslösad potential, så var ME3 slutet på en resa som berört och underhållit mig enormt mycket under flera års tid, som jag investerat så mycket i både tidsmässigt och känslomässigt, och som bidragit stort till hur mycket mitt spelintresse vuxit. Därför är Shepards avsked självskrivet på toppen av min årslista. Tack för det, BioWare!

 10. PC

  1: The Walking Dead

  2: World of Warcraft Mists of Pandaria

  3: Civilization 5 Gods and Kings

  Xbox 360

  1: Assassin’s Creed 3

  2: Mass Effect 3

  3: Call of Duty Black ops 2

  Playstation 3

  Tyvärr så har jag ingen så jag känner att jag inte då är rätt person att lista spel på den listan.

  Wii U

  Själv så var jag den som inte trodde på konsolen p.g.a. många
  anledningar. Men ETT spel som jag har sett till Wii U som ser så grymt
  ut det är Zombie U! Så om jag hade en Wii U så hade Zombie U varit på
  första plats.

  Handhålet(mobilspel, 3DS, PS Vita)

  1: Subway Surfers

  2: Cafeteria Nipponica

  3: Zynga Poker

 11. Bästa PC-lir: The Walking Dead
  Bästa HD-remaster: Silent Hill 2&3 (PS3/XB360)
  Bästa expansion: Shogun 2: Fall of the Samurai (PC)

  GOTY: The Walking Dead (PC). Utan tvekan det spelet som fått mig att tänka mest kring det jag som spelare gjorde och hur det påverkade handlingen och de andra karaktärerna. Kanske också den bästa karaktärsduon i något spel i år? –> Lee & Clementine. Dock känns det så tomt efter TWD tog slut, så jag får nog ta och börja läsa serietidningen. Följer ju redan tv-serien så det är väl bara att gå all-out TWD 😀

 12. Personligen håller jag inte med om kritiken Far Cry 3 tog emot i förra avsnittet, helt klart årets bästa spel för mig. Friheten som upplevs i FC3 har jag saknat sedan det första Crysis och det görs så sällan idag att det nästan alltid blir som en frisk fläkt i genren. Underbart att äntligen få tackla uppdragen som man själv vill!

  Jag tyckte även att handlingen var väldigt bra (och bitvis väldigt trovärdig), Michael Mando gjorde en fantastisk insats som Vaas och levererade spelens motsvarighet till Ledgers Joker, Vaas hade fungerat även i film (likaså mycket av handlingen i FC3) vilket känns väldigt ovanligt i spelsammanhang. Ett spel som förnyar genren helt enkelt, någonting som sticker ut bland alla grå millitärshooters. Att portningen till PC sedan var fantastik förtjänar Ubisoft verkligen en eloge för.

 13. För mig så är det antingen The walking dead eller Mass effect 3! The walking dead för att det var så annorlunda och så känslomässigt rikt med fantastiska karaktärer. Sen så Mass effect 3 som jag spelat på ps3. Jag har spelat 1:an på PC och 2,3 på ps3:an. När jag fick hem ME3 och började spela så var jag direkt inne och hängde med mitt crew och vänner! Och även om min första reaktion var lite besviken på slutet så ändrade jag mig eftersom jag efter många kvällar diskuterande med min vän insåg att inget spel har fått mig till att diskutera och spekulera så mycket, vilket gjorde slutet genialiskt. Båda spelen är dom som fått mig att bli så glad, arg, orolig och så många känslor och faktiskt släppa en tår eller två. Sen skulle jag bara vilja ha Far cry 3 som ett hedersomnämnande för att jag tyckte att storyn funkade för ett FPS, (även om vissa delar var dåliga, fast Vaas var en klockren skurk), men jag har haft så fruktansvärt kul med det!

  Bästa filmen: The hobbit
  Tv-Serien: Game of Thrones

  Mycket kärlek från ert Öländska, 16-åriga fan! 🙂 <3

 14. Goty: guild wars 2
  Bästa serien: game of thrones
  bästa filmen: The hobbit.
  Önskar dock att jag såg den utan 3d. Skulle vara kul att höra vad ni har att säga om filmen och HFR (i 3d).

  Tack för en rövsparkande podcast!

 15. 2012 blev nog året då jag försökte spela av spel från min “pile of shame”, så jag har inte spelat alltför många spel som släpptes under 2012. Men utav de få jag har spelat så har jag en klar etta.

  GOTY 2012: Journey (PS3’s PlayStation Network)

  Känslan man fick när man spelade igenom detta korta men underbart visuella spel var fantastiskt. Att man helt plötsligt spelade med någon annan och enda kommunikationssättet var ett enkelt ljud. Kan låta simpelt, men det gav en unik känsla till spelet, och tillförde starkt till stämningen. Ingen text eller röster heller i spelet, utan bara visuellt och lite bilder och målningar under spelets gång. Ett spelminne jag sent kommer glömma.

 16. Det finns två spel som jag spenderat otroligt mycket tid på detta år, och de är Mass Effect 3 och Guild Wars 2.

  Mass Effect 3 enspelarläget spelade jag igenom på ett par euforiska dagar, och har efter det spelat online under en längre tid med något avtagande frekvens startas även än idag. Har så otroligt svårt att släppa det underbara spelet!

  Guild Wars 2 har jag spelat sedan sin release, och har lyckats klämma ner strax över 600 timmar på det och jag njuter fortfarande av varje sekund jag spenderar i Tyria, och det kommer troligen dröja bra länge innan jag kommer lämna detta sagoland.

  Men GOTY för mig är faktiskt inte en av de två spelen som jag fortfarande idag njuter otroligt mycket utav. Utan det är ett spel som jag lagt ner högst två timmar på, men som gett mig den starlaste spelupplevelse jag någonsin haft och jag ser fram emot att göra en till genomspelning av det nu under julen. Självklart talar jag om Journey, spelet som man sett fram emot så länge, spelet som doldes i mystik, men som totalt överraskade en och drog med ens djupaste sinnen på en oförglömlig resa. Det kommer med största sannolikhet att bli en tradition att återuppleva Journey runt jul, för vilket spel är i bättre harmoni med julstämningen än just det?

  TL;DR:

  GOTY: Journey
  Starka Kandidater: Mass Effect 3 & Guild Wars 2

 17. För min del blir årets spel FTL: Faster Than Light.
  Det är en
  rymdskepps-simulator med “rougelike” mekanik (Rougelike är en sub-genré i
  Rollspel och utmärker sig på slumpmässiga banor, turn-based
  förflyttning och ett permanent dödssystem. Dör du får du börja om från
  början igen).

  Spelet i sig går ut på att du styr ett ensamt skepp
  med en liten besättning i färd med att lämna viktig information till
  dina allierade medan rebellerna är dig hack i häl genom rymden.

  Medan
  spelet pågår stöter du på alla möjliga slumpmässiga event genom rymden.
  Du kan stöta på pirater, ondskefulla aliens, övergivna rymdstationer,
  nya rekryter till skeppet och sido-quests.
  På vägen mot ditt mål kan
  du hitta scraps (valutan i spelet) och uppgraderbara delar till ditt
  skepp. Det kan röra sig från nya vapen, cloaking-device och teleportör
  (så du kan infiltrera fiendens skepp och eliminera besättningen
  istället).
  Du kan låsa upp nya skepp att börja äventyret med genom
  att färda achievements (och dessa skepp varierar i både utseende, antal
  rekryter, vapen-arsenal m.m)

  Faster Than Light blir GOTY för mig
  tack vare sitt uppfriskande spel-upplägg. Varenda spel-omgång är en helt
  ny upplevelse och allt behöver inte lösas med våld (du kan ta itu med
  problem på flera sätt).
  Musiken har en väldigt filmisk atmosfär som enbart förhöjer upplevelsen.
  Grafiken är långt ifrån den snyggaste jag sett men den är definitvt inte ful heller.

  Skulle varmt rekommendera detta fantastiska indie-spel till alla människor som går igång på äventyr i sann Star Trek-anda.

 18. GOTY skulle ha blivit MassEffect 3 om jag inte hadde fått From Ashes DLC:en installerad pga min förhandsbokning, förstörde hela spelet efter man fick tag i honnom.
  Men nu är Borderlands 2 mitt GOTY.

 19. ‘zup!

  Så här i apokalypsens tidevarv kan det vara bra att reflektera över det som varit, därför vill jag även utse den bästa spelserie som skapats under vår nuvarande epok, för mig är valet enkelt; id Softwares tidigare flaggskepp QUAKE (1,2 och 3. Q4 var Raven och dåligt så den gills inte).

  På det personliga planet är för mig Quake av stor betydelse, det fick mig intresserad av spel, datorer och nätverk, något jag jobbar med idag, Quake var min studievägledare. Jag fann min bromance över timvis med 1v1 under rasterna på min utbildning.

  Quake är för mig den bästa spelserien som någonsin skapats, det är perfektion, rättvist/”lika-för-alla” och vi kommer troligtvis aldrig se ett spel så komplett och mästerligt sammansatt igen. Tänk det fanns spel en gång i tiden då du alltid vann om du var bättre än din motståndare, det mina vänner är definitionen av balanserat spel.

  Nog om det gamla, dags att utse årets spel. Jag har valt att utse två kategorier, storspel och indie.

  GOTY: The Walking Dead (Telltale Games) – När jag i Mars började spela Mass Effect 3 kände jag direkt att detta kommer bli årets spel, tyvärr fumlade EA/Bioware genom att få allt jag gjort sedan 2007 kännas betydelselöst.

  Istället fick jag 8 månader senare precis det jag hoppades på av ME, en bra och spännande story med handlingar som känts betydelsefulla. Visst, den logiska cynikern i mig vet att det är “rök och speglar”, men känslan i mig är trots det en helt annan. För mig känns det som att JAG har bestämt vägen, JAG har gjort bra, dåliga och ibland inga val, samtliga har lett mig till MITT slut på Walking Dead.

  Aldrig förr har jag faktiskt känt för spelkaraktärer eller sörjt när en karaktär utan förvarning rycks från en (sådant brukar man kunna se komma en mil ifrån).

  Indie GOTY: FTL: Faster Than Light (Subset Games) (PC) – Du har ett rymdskepp, som ska ta sig från en punkt i universum till en annan med hjälp av FTL(Faster Than Light) motorer allt medans man jagas av en allsmäktig fiende, lite som Battlestar Galactica. Spelsystemet skulle kunna liknas vid en “rouge like”, turbaserad förflyttning, allt är slumpmässigt genererat från kartan till de event man stöter på vid varje FTL hopp.

  Stridssystemet är realtid, men kan pausas och actions kan köas upp. Du har en viss mängd energi i ditt skepp som måste balanseras över dina olika system, tänk Star Trek “Divert all powers to shields”.

  Ett elakt och brutalt spel, precis som en rougelike ska vara. Har på några få dagar spelat i 20 timmar, bara kommit till sista bossen EN gång för att dö av 2 salvor. PÅ EASY! Samtidigt ska det sägas att även om spelet är elakt är det rättvist, levlar man sin besättning och bestyckar skeppet rätt beroende på spelstil så går det, men det är ingen lätt uppgift…

  TL;DR:
  Maya epokens bästa spel: Quake 1, 2 och 3
  GOTY: The Walking Dead
  Indie GOTY: FTL: Faster than Light

 20. Sitter och funderar på vilka spel jag har spelat som faktiskt släpptes i år och det första spelet jag kommer och tänka på är X-com. Spelade aldrig originalet men sögs in totalt i det här. Diablo 3 tycker jag förtjänar att nämnas trots lite problem vid release, jag hade jävligt kul med det när det släpptes och uppskattar fortfarande att logga in och mörsa lite

  Årets utgåva av Football Manager har jag iallafall spenderat mest tid på 🙂

 21. GOTY blir lätt Walking Dead (PC) för min del. Bra story som inte drar sig för att vara egen fast ändå håller sig någorlunda “true to the original” och hintar ofta till TV-serien/tidningen. Sjukt kul! När jag slutade spelet hade jag endast en arm medan min bror hade kvar båda efter sin genomspelning, dvs jag gillar hur pass stora förändringar en val kan ha.

 22. 2012 har varit ett år fullt av både besvikelser (Resident Evil 6 nån?) och positiva överraskningar (Dishonored för att nämna en). Men om man ska försöka välja ut några spel som skulle kunna vara GOTY, ja då får det bli

  – Dishonored

  – Mass Effect 3

  – The Walking Dead

  Alla tre helt fantastiska spel men jag måste ändå ge min GOTY-röst till ett spel som gav mig en upplevelse jag nog inte upplevt hos ett spel tidigare. Visserligen var det kort men lyckades kombinera känsla och estetik på ett sätt jag inte skådat innan. Att det sedan hade ett innovativt och annorlunda multiplayer gjorde det ju än mer unikt. Jag pratar naturligtvis om CoD: Black Ops II….. Eller inte… Journey menar jag så klart 🙂

 23. Årets spel är Mass Effect 3. Vilken resa och vilka karaktärer! Mordin… Legion…
  Dessutom fick jag äntligen cyberligga med Kaidan Alenko. Ja jag har bara spelat som male-shep.

 24. Årets spel är också det vackraste spelet rent visuellt på många år, om inte någonsin. Det bjöd också på årets bästa multiplayer och årets bästa ljud och musik. I fråga om nyskapande så fanns det inget spel som kom i närheten, det var även här man fann de största känslorna. Och allt detta på knappa två timmar. GOTY är förstås Journey.

Comments are closed.