Inför EP23: Spoilersamhället – Välsignelse eller Förbannelse?

SPOILERI dagens högteknologiska IT-samhälle har vi tillgång till allt vi vill, när vi vill. Ingen fråga förblir obesvarad när man kan googla på nolltid. Ingen nyhet passerar obemärkt så länge du följer rätt Twitterkonton och har koll på den ständigt uppdaterade feeden.

Men vad innebär detta för nördigheterna vi konsumerar? Man peppar ju långt i förväg när man hör talas om det som får ens nördhjärta att bulta lite extra, som en ny superhjälterulle, filmatiseringen av din favoritfantasyförfattares mastodontverk eller säsongspremiären av scifi-serien du följt slaviskt i åtta säsonger.

Antingen så kan man svälja allt. Se varenda teasertrailer och paparazzibild från inspelningsplatsen, läsa varenda läckta manusdraft och kommentar från regissören själv. Eller så kan man blockera allt, försätta sig i elektronisk exil och undvika varenda uns av information.

Vi vill veta vad du tycker – är detta ett problem eller en fördel? Hur vill du ha det? Vill du veta allt, inget eller mitt emellan? Vill du sätta dig i till exempel biosalongen med full koll eller som ett oskrivet blad, redo för överraskningar? Hur gör man för att få reda på så mycket som möjligt och hur gör man för att slippa?

Kommentera här i bloggen, maila oss (lyssnarmail[a]nordigt.nu] och berätta, så snackar vi om det i avsnittet nu på onsdag!

Puss & kram,
//Kjellin

15 thoughts on “Inför EP23: Spoilersamhället – Välsignelse eller Förbannelse?”

 1. Jag tycker nog att spoilandet inte spelar mig så stor roll, så länge som det håller sig på en sansad nivå. Ibland kan jag till och med känna att det är positivt med lite spoilers så länge som de är relativt generella, och inte röjer allt. Särskilt när ett spel eller en film görs på ett annat källmaterial som jag redan har koll på tycker jag att det är mer intressant att få reda på vilken riktning man har tagit med sin tolkning, och på så sätt kunna kalibrera mina förväntningar lite. För att bli ordentligt spoilad måste man ju dessutom oftast aktivt söka upp informationen på forum där det faktiskt finns tydliga riktlinjer om var spoilers får postas.

  Utöver det kan jag tycka att om själva spoilandet blir något som förstör ens upplevelse så till den milda grad att man inte längre kan uppskatta sina serier, filmer, eller vad det nu må vara, så kanske franchiset inte var så viktigt för en ändå. Är man djupt insatt i ett sammanhang brukar man ju faktiskt kunna ha teorier och idéer vad som komma skall.

  Däremot har jag full förståelse för att man inte vill bli spoilad det finns ju allmän hyfs. Man kanske kan fråga “såg du avsnittet igår…” istället för att bara anta att alla såg det för att jag själv såg det. Men jag tycker att om man tar del av podcasts, forum och liknande får man faktiskt förvänta sig att det förekommer spoilers. Man måste ju kunna hålla ett meningsfullt samtal om ett ämne, och då kommer någon att få något spoilat.

  Reply
 2. Hejsan, Kjellin!
  Jag väljer att lägga mig i karantän och undvika allt tills jag kan se verket/verken. Går in med noll förväntningar för att inte bli besviken. Tänker direkt på Doctor Who som jag bara tänkte se sisådär fyra avsnitt av för att se vad det handlade om, det blev att bränna igenom Eccleston, Tennant och första säsongen med Smith på dryga två veckor. Spänningen bland Daleks och Cybermen där man bara väntar på att något fasansfullt skall hända! Och här är jag, ännu en Whovian!

  Och hur man gör för att undvika? Skiter i att googla såklart!

  Ha det gött!
  Rasmus von Oldenskiöld

  Reply
 3. Jag brukar se den första trailern till en film eller ett spel. Kan även bli så att jag ser den andra trailern som släpps.
  Men det är såfall bara för det är så svårt att motstå ibland.

  Tycker att trailers som är över 2min långa spoilar för mycket av filmen. 1min tycker jag är lagom.

  Min kompis Mierelle märkte att på blurayversionen av Star wars så visar dom i princip hela handlingen från början till slut i huvudmenyn!
  Sånt gillar jag inte. Vill inte få filmen spoilad då jag ändrar ljudinstälningarna eller subtitle.

  Tack för en bra podcast.

  Reply
 4. Jag föredrog nog när man var ung och ovis i många fall.
  Spel och film var mycket mer magiskt när man bara satte sig ner och absorberade det som TVn matade mig med.
  I dag visas ofta för mycket i trailers, världen, skurken/bossen, karaktärerna och handlingen vet du redan innan du vet vad spelet eller filmen heter.
  Fördelarna är att man kan läsa sig till vad som är värt att köpa och inte, Colonial Marines t.ex.

  Det vore så härligt att bara gå och köpa ett spel, komma hem och inte ha en aning om vad som väntar mig, vissa gånger vart man besviken, andra förändrade ens liv.
  Journey gjorde detta ganska bra, det berättades väldigt lite om spelet och man visade inte speciellt mycket i trailers, jag visste inte ens vad det gick ut på förrän jag spelade det första gången mer än att det var någon slags ofrivillig co-op i öknen.

  Problemet idag är att film och spel är så påkostade att man måste hype’a sönder produkten med trailers och publicitet för att få tillbaks utgifterna.
  Till viss del är det mitt eget fel om jag ser trailers och förstör magin, men samtidigt önskar jag att trailers skulle inehålla mindre spoilers, jag förstår att dom måste skylta med Tom Cruise i Oblivion t.ex, men det vore så häftigt att gå och se en film utan att veta vilka som är med i den.

  Trailers för film undviker jag idag, jag går hellre dit ovetande med hopp om en bra upplevelse.
  När det kommer till spel försöker jag ta reda på om produkten intresserar mig, så fort jag vet det slutar jag titta på screenshots och trailers.

  Reply
 5. Kjellin ställer en utmärkt fråga angående spoilers och förväntningar. Själv försöker jag hålla spoilandet på en låg nivå.
  Teasertrailers och enstaka bilder från inspelningarna gör mig oftast mer peppad. Det är när själva historien, plotten, berättas för mig som jag blir upprörd. Ett exempel är när jag första gången skulle se Sjätte Sinnet och någon berättade slutet för mig, sedan dess håller jag mig ifrån den typen av spoilers.

  Som slavisk följare av den nya Hawaii Five-0 blir jag bara mer taggad så fort jag ser bilder eller korta beskrivningar av avsnittets handling. Jag blir inte heller sur om jag får reda på vad den övergripande handlingen är, utan bara örväntansfull. Hawaii Five-0 har nästan alltid avslutade avsnitt med en övergripande handling som går igenom i merparten av säsongens avsnitt. Den klassiska typen att göra tvserier på.

  För mig är det alltså annorlunda på grund av vilket medium jag insuper nördighet med och hur mycket av min själ jag lägger ned i arbetet. En tvserie med 20- eller 40-minuters avsnitt går att spoila till viss del, när det gäller film så ser jag gärna trailers och peppar, men inte mer (är till exempel väldigt pepp på Star Trek-filmen just nu men håller mig till trailers). Det är totalt annorlunda när det kommer till tvspelen. Jag läser inget, ser inga trailers, laddar inte ner demos och det är till och med så att jag inte ens läser recensioner för spel jag verkligen är pepp på, av den enkla anledningen att jag inte vill veta något om det (men ändå lyssnar jag på er, undviker dock avsnitt tills jag själv sett/spelat det ni pratar om). Som sagt, jag tror att graden av hur spoilad jag känner mig beror på hur mycket av mig själv jag lägger in i det jag gör (spelar/tittar).

  En liten följdfråga:
  Hur kommer det här med spoliers att förändras när (antar jag), fler och fler börjar göra som Netflix och lägga ut alla säsongens avsnitt på en gång. Kommer vår pepp att förändras och kommer man leta mer aktivt efter bilder och liknande
  under inspelningarna? Kommer producenter att ännu mer aktivt pracka på oss som ”gillar” House of Cards på Facebook, bilder och liknande?

  En stor del av förväntningarna och byggande av desamma är för mig det faktum att man måste vänta en vecka på nästa avsnitt. Dock stör jag mig något oerhört på när periodiciteten rubbas, för då har mina förväntningar på något sätt byggts
  upp till fel dag.

  Reply
 6. Kommer osökt att tänka på en annan podcast där de diskuterade filmen Lincoln och sa lite så där i förbifarten “ja, så dör han ju på slutet”. De fick massor med mail och kommentarer från lyssnare som beskyllde dom för att spoila historien om Lincoln. Någonstans där har det gått för långt tycker jag.

  Jag tycker det är en fördel med all information. Vill man veta så går det mesta att få reda på. Vill man inte veta så är det inte jättesvårt att undvika spoilers, åtminstone inte för relativt nya spel/filmer/serier. Då har de flesta förståelse för att alla inte vill bli spoilad och har då någon form av spoiler alert.

  Sen kanske jag är begåvad med extra kort minne så även om ni har diskuterat Mass Effect till döds så minns jag i alla fall inte vad som händer i spelen. Det är kanske extra kort minne som evolutionen behöver satsa på?

  Reply
 7. Jag brukar tänka ex om det är en film typ en ny Bond film som jag redan vet när den annonseras att jag kommer se på bio så skiter jag att se alla trailers iallafall de längre varianterna just för att inte vet så mycket om filmen, desto mindre man vet desto bättre anser jag. Trailers i filmer avslöjar i regel för mycket speciellt komedi…. !

  Angående spoilers så samma sak där, vet man att man vill/ha planer på att man ska se en film/serie, gå inte in och läs på forum om den om du inte vet att du sätt det senaste avsnitt som sänds i VÄRLDEN, inte i Sverige….

  Tycker dock att man ska undvika så mycket som möjligt spoilers men vet att det är generellt svårt att diskutera en film utan att säga något som kan förstöra, “klassiker”filmer kan man undvika helt tycker jag för det finns alltid någon typ jag som inte sätt Star Wars eller Gudfadern filmerna och ju mer folk råkar spoila desto mindre sugen blir man ju att ta tag och se dessa !

  Reply
 8. Personligen tycker jag att en sorts kombination av dessa är bäst. Det känns mycket bättre att kolla på filmen om man är hypead för den men samtidigt så kan en trailer avslöja allt och förstöra hela filmen.

  Reply
 9. Jag försöker undvika så mycket som möjligt för att slippa få upplevelsen förstörd.

  Letar jag efter en film att se på ser jag aldrig mer än halva trailern då dom allt för ofta förstör twist med mera.
  .
  En ödmjuk önskan apro på det: kan ni inte efterhand lägga på någon “tidstämpel” för när man kan hoppa in igen om man inte vill spoilad som när ni diskuterade The walking dead S.03 sist? att hoppa frammåt en liten bit i taget är rätt trist 🙂

  Reply
 10. Förr var jag en riktig spoilerapa, men en dag fick jag för mig att gå in helt blank in på en bio, for shits & giggles bara. Den filmen var Inception. Kan ju säga att om du ser den filmen utan en susning mer än vad du kan utröna från bioaffischen, min hjärna exploderade helt enkelt. Tror nu inte att alla filmer mår bättre av att det här, men nu för tiden skippar jag helt enkelt alla trailers, och måste jag se nåt försöker jag hitta en tjugosekunders teaser.

  Reply
 11. För mig spelar det inte så stor roll med trailers av filmer.
  Gillar jag trailern så kommer jag med stor sannolikhet gilla filmen.
  Man ansvarar själv över hur mycket man spoilar för sig själv över filmer, serier m.m.
  Visst trailers idag kan visa alldeles för mycket, men det är tyvärr något man får riskera.
  Söker man efter bilder från inspelningen av filmer och serier så får man själv skylla sig, för då söker man aktivt material och får då räkna med att det kan spoilas något.

  Jag vill sen tacka Tove extremt mycket 🙂
  Efter ett antal episoders snackande och tjatande om Dr Who så bestämde jag mig för att kolla upp vad fasiken det var för speciellt med den serien.
  Så jag började titta på Säsong 1 av remaken med Eccleston och efter första episoden blev jag såld direkt!
  Jag har nu kollat igenom första säsongen plus julspecialen och jag måste säga att serien är fullständigt lysande 🙂
  Det ända jag tycker lite synd är att Eccleston bara är med första säsongen och byts ut mot Tennant, dock så är Tennant lika lysande.
  Så tack som fan Tove för allt pratade om Dr Who.

  Tack för en grym podcast!
  /Kim

  Reply
 12. Både och… Generellt sett vill jag, oavsett genre veta om själva grundidén, koncept, stil, o s v. I pricip det mesta alltså!

  Men ge fan i handlingen och viktiga moment som för den vidare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  (Har drygt 15 min kvar på era två senaste avsnitt eftersom jag för liv och pina inte vill veta nåt mer TWD)

  Reply
 13. Tycker det skulle vara perfekt ifall det endast släpps någon teaser och sedan bara ges ut en massa “behind the scenes” material, då får man nog den bästa bilden, utav spel iallafall. T.ex. så var ju Infinites “trailer” där de pratade om hur de hade byggt och programmerat Elizabeth den mest givande och intressanta enligt mig.

  Reply

Leave a Comment