INFÖR EP41: Hur hinner föräldrar med sitt nörderi?

BUUUUAAAÄÄÄÄ!Förra veckan fick vi ett mail av lyssaren John Fransson. Han undrade om vi i [NÖRD:IGT] har barn och hur vi i så fall hinner med vårt nörderi a.k.a. vår passion a.k.a. det som vi älskar att göra allra mest?

Frågan tog snurr på sociala media, mycket tack vare en retweet från Tekniska Muséet i Stockholm, och vi insåg hur många av våra lyssnare som ställs inför denna avvägning varje dag. Och vi vill göra en riktig diskussion av det!
Den enda av oss som har barn är än så länge Vanne Dupo och hon kommer att gästa oss på onsdag för vara med i diskussionen.

SÅ, du som nördförälder:

Hur får du tid att nörda?
Vilka är dina bästa tips?
Går det att ha barn och nörda samtidigt?
Är ens liv som nörd över efter att man skaffat barn?
Blir barnen automatiskt nördar också?
Vad gör man om ens barn inte tycker om nörderiet?

Samla alla tips, tricks och frågor här nedanför!
Du kan även maila på lyssnarmail[a]nordigt.nu

11 thoughts on “INFÖR EP41: Hur hinner föräldrar med sitt nörderi?”

 1. Hej! Jag fick en dotter när jag var 23. På den tiden spelade jag sjuka mängder bf1942. I samband med att min dotter föddes så kände jag att det vore fint att köpa hem något till hemmet när sambo och dotter fick komma hem från bb. Valet föll på playstation 2. Eftersom jag var en nattmänniska så var det en perfekt gåva. Jag och lilla Alicia spelade igenom massor av spel tillsammans medan hon sov på mitt bröst. Mys. Jag har aldrig behövt välja bort mitt spelande. Det jag istället valt bort är tvtittande. Nu har jag tre barn i varierande åldrar. Från 4 till 13. Jag och grabben som är sex har varvat ett flertal spel tillsammans. Det är vår mysstund. Skylandersspelen är fantastiska. Jag ser inte varför man skulle sluta spela pga att man får barn. Hur hinner folk kolla serier? Hur hinner folk kolla tv? Varför ställs inte dessa frågor. När barnen lagt sig , och sambon kopplar av med serier, då spelar jag. Givetvis väljer jag bort viss typ av spelande när barnen är vakna. Då umgås vi tillsammans, spela fotboll, bygga kojor utomhus, eller mysa med nåt spel. Jag kanske är lyckligt lottad med en sambo som aldrig har sagt något om mitt spelande. Summa summarum, det går utmärkt ar fortsätta med sitt nörderi även när man blir förälder. Ps, har aldrig varit så roligt att köpa Lego och actionfigurer som nu;)

 2. Nörda när barnen sover. Man får tulla lite på sömnen. Men vad är livet utan att va dödstrött på jobbet!

  Tips är svårt, känns väldigt individuellt hur ens livschema ser ut. Men jag försöker få ut som mycket som möjligt av min tid.
  Kolla 15 min Doctor Who på Netflix under toabesöket, lyssna pod när man lagar mat, spela något mobilspel medans bollibompa rullar… be creative!
  Livet som nörd är inte alls över, det är periodvis bara lite svårare.
  Är man själv nörd tror jag det är stor chans att barnen får en släng nördighet i sig hur man än gör. Speciellt med hur lättåtkomligt och enkelt allt är med telefonen, surfplattor och touch-skärmar idag.

  Ketchup är inte ens speciellt gott..

  Tack för mig!

 3. Jag må inte vara förälder, men jag är farbror och morbror som mer än gärna sitter barnvakt och varken jag eller mina syskon har behövt välja bort tid framför datorn eller tvn, det har bara handlat om att behöva engagera ungarna i att spela och titta på film, kanske till och med pracka på dem en eller två comics (dock oftast Bamse eller Kalle Anka, but hey, it’s a start).
  Min brorsdotter på 3 år brukar sitta med och säga vad vi ska göra när vi spelar olika saker eller så sitter hon själv med sitt Game Boy eller vid datorn och spelar minecraft, bara för att det kommer en ny generation så betyder det inte slutet för ditt nörderi, se det som det perfekta tillfället att forma framtidens nördar istället.

 4. Mobilspel har varit min lösning under de snart 6 åren som jag haft barn. Skaffade en iphone när den första sonen föddes och därigenom har man fått många härliga och bra upplevelser som ibland klarat mäta sig med vanligt tv/dator-spelande. Nu börjar det komma riktigt många bra storspel till iPad också så som XCOM så det börjar kännas som man mer och mer kan hänga med där.
  Ungarna börjar bli större nu och lego-spelen har börjat sitt intåg, så där får man lite spelande men det är verkligen inte i samma utsträckning som innan man hade barn.
  Dessutom kan man ju hänga med en hel del genom att följa podcasts om spel och nörderi, är ett bra sätt att hålla sig informerad och uppdaterad om vad som händer i spelvärlden.
  Får även säga att resterande av mina nördaktiviteter som oftast utspelar sig på iPaden, den har blivit min nörd-hubb för både spel, film, tv-serier och comics numera..

 5. För det första. Att få barn förändrar ens förhållningssätt och inställning till livet. För vissa mer, för andra mindre men det händer saker med en.
  När jag spelade Heavy Rain blev jag så illa till mods när barnet blev kidnappat att jag inte kunde spela vidare på flera veckor. Är övertygad om att jag inte hade reagerat så om jag inte hade mina barn.

  För min del så handlar det om att sakta men säkert prioritera bort välbehövlig sömn. Skämshögen växer till oproportionerliga mått och det är bara att gilla läget och helt enkelt prioritera bort en del, fokusera mer på barntillåtet nörderi och involvera barnen istället. Vi har ju faktiskt alla ett ansvar att uppfostra nästa generation till högklassiga nördar!

 6. Skrev förut på twitter men kan dela med mig här också och utveckla:

  Jag har två barn, en dotter som är 2 och en son som är 3 månader.

  Mitt största nörderi senaste åren har varit programmering och jag har turen att kunna jobba med det sedan typ 5 månader tillbaka, det är fantastiskt men jag inser att detta knappast är applicerbart på alla områden. Inte så många som får läsa comics som jobb t.ex.

  Spela, läsa, se film och serier kan jag göra på tåget eller när barnen sover. Blir väl lite mindre nu när minstingen är så liten och har oregelbunden sömn, men jag känner inte att jag mister jättemycket tid.

  Som Tjodd redan har nämnt ändras ju prioriteringar ganska mycket, för mig har det inte varit att prioritera ner nörderi utan snarare att prioritera ner allt strunt man lägger onödig tid på som t.ex. att slökolla TV. Att gå ut och ta en öl har också blivit betydligt mindre viktigt och väldigt lågt prioriterat, nörderiet kommer mycket högre på prio-listan. Tack vare att jag har blivit effektivare på att lägga upp min tid (och sova mindre) kan jag jobba, plugga spelprogrammering på halvfart och fortfarande ha tid över till övrigt nörderi när jag inte umgås med familjen (plugget räknas dock in i nörd-tiden men eftersom det är lika kul/roligare än att t.ex spela och mättar nördhungern på samma sätt är det endast positivt).

  Sen har jag väldigt roligt när jag är med min familj, så den tiden gör inget att jag inte nördar på, man byter roligt mot roligt liksom.

  Nu har jag precis börjat introducera spel till dottern, vi sitter och spelar Banjo-Kazooie på xbox tillsammans istället för att kolla på en film, eller så tittar man på en studio Ghibli film (totoro är favorit). Ser mycket fram emot att kunna nörda ännu mer tillsammans med dem när de blir äldre.

 7. Hej. Jag är 45 och har alltså spelat ända sen man laddade spel med kassettband : ) Jag har 3 barn. Varav 2 söner som är 8 och 13. Det innebär 3 olika sorters spel. 1. Spel för pappa (mig – GTA, Bioshock) 2. Spel för 8-åring eller 13-åring (ex FIFA 14, Disney Infinity, Skylanders) 3. Spel som alla kan spela tillsammans. Det bästa är ju att hitta spel som alla kan spela, men ibland går inte det. Som förälder måste man sprida sin tid med att spela med 8 åring/spela med 13-åring eller spela själv. Vi brukar köra Little Big Planet, Uncharted/Tomb Raider (barnen klättrar och löser gåtor – pappa skjuter). Håller med Zackariasson. Det handlar om prioritering. OM man vill hänga med överallt så måste man göra det med urskiljning. Det finns alla möjligheter att styra tiden (Netflix, HBO, TV4/SVT Play). Jag brukar kolla spel på gametrailers och eurogamer och Nördigt såklart. Så att man köper de bästa grejerna till kidsen. OBS Glöm inte att spela brädspel och rollspel med kidsen. Settlers, Arkham Asylum, Monopol, AD&D. Inte BARA tvspel. Och gå ut och sparka boll en timme om dan.

 8. Bara för att man blir förälder behöver man inte sluta med det man tycker är roligt. Dock blir det mindre tid över för personliga intressen.
  Prioritera och planera, det är vad det handlar om. Ta hand om familjen först så får du mer tid över för det du själv vill göra.

 9. Kan som tvåbarnsfar bara hålla med föregående talare/skrivare, som förälder så förändras givetvis ditt liv men tid för dina intressen kommer alltid att finnas. Läs comics i sängen, netflix till vår sovrums-tv hjälper till med serier, iPad för spel och surf och så har man ju givetvis sin mobil för podcasts osv. Viktigaste tror jag att försöka inkludera din familj i så mycket som möjligt av dina nördiga intressen jag har te.x fått min fru att bli en serienörd och då framförallt en Whovian.

 10. Nörderiet tar absolut inte slut för att det dimper ned en liten klutt. Det gäller bara att vara finurlig och att TA sig tid. Du blir en bättre förälder om du ibland får göra saker för DIG. Har själv två barn, 3 resp 6 år gamla och passar på, som så många andra har sagt, att sitta på kvällen efter att barnen har lagt sig. Podcaster till och från jobbet. Serier och filmer tillsammans med frun när barnen sover eller själv på surfplattan under läggning. Vi brukar lägga båda barnen ungefär vartannat kväll så vi ska kunna få lite egentid. Allt går!

 11. Hej!
  Jag fick barn för lite drygt ett år sedan, var då 24 år och på något sätt mitt i min pik vad det gäller nörderi. Jag hade råd med de flesta spel och comics jag ville ha, bortsett från diverse retro-rariteter, och jag hade även möjlighet att ta mig tid till allt nördande jag hade lust med.
  Det är egentligen små saker som skiljer nu från då. Jag får förlägga majoriteten av mitt nördande till kvällstid, men man KAN till exempel läsa senaste numret av “The Dark Knight” vid frukostbordet istället för morgontidningen.
  Det tråkiga är att jag inte längre kan ta mig tid att göra grejer “bara för att…” på samma sätt som förut, då jag exempelvis kunde få för mig att lägga en vecka åt att lära mig hur ett arkadkabinett är uppbyggt, och ytterligare ett par veckor på att faktiskt bygga ett. Jag har inte heller längre tid att spela en massa spel som jag inte vet något om, för att försöka hitta gömda guldkorn.
  Man får helt enkelt välja lite mer omsorgsfullt vad man lägger sina s.k. egentimmar på.

  Det ÄR en stor omställning att få barn, på fler sätt än att ens nördande kommer i andra hand, men det ger en väldigt mycket annat, och livet som nörd är absolut inte slut när man får barn.
  Dessutom kommer jag ju ha en legitim anledning att köpa alla nya maskiner som kommer under barnets uppväxt.

Comments are closed.