SUSHI SEAL OF APPROVAL & DUPO recenserar: The Croods & Epic!

Vanne Dupo

Helluuuu peepnerds!
Jag, Vanne Dupo, har fått nöjet att recensera två animerade rullar på blu-ray OCH glädjen att presentera SUSHISÄLEN!! Enjoy!


[THE CROODS]
Från DreamWorks animation, ett hilarious familjeäventyr med Nicolas Cage i spetsen (engelska röster). Trots Nic Cages urusla skådespeleri gör han sig perfekt i denna film. Hans röst och sättet han uttrycker vissa saker på sätter verkligen pricken över i:t. The Croods består av flera karaktärer men enbart tre karaktärer i fokus, det gör denna film intim och mysig samtidigt som man får bekanta sig med var och en.

I denna komiska familjeäventyr får man följa världens första familj som går genom deras livs resa när grottan som alltid har skyddat dem från fara förstörs i jordskred. Världen håller på att gå under och grottan krossas, familjens extrema försiktighet har gjort att de aldrig har utsatts för det okända utanför. Dottern Eep, (voice:ad av den vackra Emma stone) har alltid varit nyfiken på världen och vad den har att erbjuda, något pappan Grug (Nic Cage) inte alls tycker om. Grugs sätt att försäkra familjens överlevnad har alltid varit genom brölande och uppvisande av muskelmassa. Mottot familjen alltid har levt efter är, ”Never NOT be afraid” – något som inte kommer till hands när de tvingas möta världens faror. Under tiden som de kämpar mot djur, naturkatastrofer och mera djur, stöter de på en kille vid namn Guy. Med alla sina innovativa ideér lyckas Guy (voice:ad av Ryan Reynolds) dra med sig familjen på äventyr och kämpa vidare.

När jag talar om denna film med folk så är det ofta splittrade tankar och idéer. Filmen i min mening, är underbar och vacker. Den porträtterar en stark ung kvinna som vill leva och utforska samtidigt som det handlar om en familjs kärlek till varandra. Låter lite corny och inte alls nytänkande men om ni gillade Shrek-rullarna vill jag rekommendera att ni kollar in denna film. Kul för kidsen men helt klart roligare för de vuxna! Antingen det eller så är jag extremt barnslig… heh.

Rösterna i denna film är få men de som hörs, Nicolas Cage, Emma Stone och Ryan Reynolds gör helt klart en värdig insats. Kan till och med vara Nicolas Cages bästa framträdande 😉

Men eh… så här starkt tycker jag om denna film. Brace yourselves! Här kommer den efterlängtade SUSHISÄLEN! Weeeeee! Yaaaaaay! Wowowowooooo! *applåder & jubel* (eller… va..? :D) All cred går till Ljudbalken Ivan – han är grym. Punkt slut.


[EPIC]
Om du är ute efter en lättsam variant av Sagan om Ringen och Avatar så är det Epic du ska kolla på. Jag personligen är en sucker för animerade filmer, är de estetiskt tilltalande (läs cute) och smarta storywise har man kammat hem min röst. Första gången jag såg denna film (har lyckats repeat:a denna till förbannelse nu också) blev jag mer eller mindre mindblown . Jag hade varken sett trailers eller förväntat mig något, jag hade med andra ord ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Denna film från Blue Sky Studios och Fox hade helt flugit mig förbi och vilken tur också! För den är helt klart värd att se!

Utan att spoila(!) följer här en liten lätt beskrivning av filmens handling. Long lost dotter Mary Katherine (voice:ad av Amanda Seyfried) blir tvungen att bo med sin neurotiska vetenskapsman till pappa efter att modern har gått bort. Pappan som har varit frånvarande under hela hennes uppväxt hade ägnat all sin tid till att bevisa sin teori om en liten men högt utvecklad civilisation i skogen.

Djupt inne bland träden och löven regerar skogens drottning, Tara som är voice:ad av Beyoncé Knowels. Tillsammans med sina Leafmen vårdar hon om skogen och skyddar den från rötan som styrs av kungen Mandrake som voice:as av den grymma skådespelaren Christoph Waltz (syns i bl.a. Inglorious Basterds). Drottningen Tara ska precis lämna över tronen till en arvinge som hon väljer ut under en ceremoni, just då attackeras hon av Mandrake och hans följeslagare. Samtidigt på en annan plats sker det ett gräl mellan pappan och Mary Katherine om pappans arbete. Förbannad och besviken försvinner Mary Katherine in i skogen där hon (Oooh ooh!) träffar på drottningen Tara. (No one saw that coming?! :O)

Här tar filmen sin start och som åskådare får man följa Mary Katherine in i den outforskade civilisationens värld. Karaktärerna är smarta, det är mycket humor och man får känna samma storslagenhet i actionscenerna som man gjorde i sagan om ringen (om man nu kände sig lika stark och grym som vem som helst i ringenrullarna). Vad som gör att jag älskar denna film är variationen i karaktärerna, allt från supersöta blommor, bin, sniglar, till äckliga larver (bleh!), sketstora möss, rådjur och sega stompers 😉 Inte nog med att filmen är bra (enligt min mening), den är också extremt vacker att titta på. Detaljerna är så välgjorda och invecklade, man skulle kunna pausa filmen när som och man har en jättefin bakgrund.

Bägge dessa filmer är helt klart värda att se, de är smarta och riktar sin humor till barnen men samtidigt de vuxna också (på så sätt kan även de med bristande fantasi njuta av den ;)). Den är minime-approved och lätt en sushisäl på The Croods!

\(^o^)/ – Vanne Dupo