NOTY 2013: Lyssnarnas Val

NOTY 2013 - Lyssnarnas ValNär vi är tillbaka med podcasten igen i januari så kommer vi att starta året med ett NOTY-avsnitt! Vi kommer inte att göra en lista med GOTY eftersom vi inte är bara en spelpodcast, utan kommer att dra in alla våra nörderier under en mer passande flagga. Och det vill vi att du göra också!

Kommentera nedanför och berätta vilka dina nördhöjdpunkter var under 2013! Det kan handla om spel, comics, film, TV-serier, röstskådespelare, podcastavsnitt, traktorinköp, Star Trek-trosor, LEGO-hattar … ja, vad som helst så länge det handlar om din nördiga passion!
De mest kreativt uppbyggad/roligaste/knäppaste/mest unika listorna kommer definitivt hamna i NOTY-podden.

Ett tips: Internet är aldrig att lita på så planerar du att skriva en lång text, se till att ha ctrl+c, ctrl+v och notepad i närheten.

LISTA!

22 thoughts on “NOTY 2013: Lyssnarnas Val”

 1. Jag började läsa mycket mer comics det här året och det är jag faktiskt riktigt glad över. Höjdpunkterna får jag nog säga har varit Saga och Batwoman. Jag är fortfarande väldigt ny inom comicsvärlden men sakta och säkert utforskar jag en godbit i taget. Tex så kom ju Sex criminals som gjorde mig nyfiken på mera efter första numret, som finns gratis på comixology, men har så mycket annat att läsa så har inte hunnit längre än så.
  // altheatrollet.blogg.se

 2. Största glada överraskningen för mig var Assassin’s Creed IV: Black Flag, jag tyckte och tänkte inte mycket om det när det utannonserades, men jag fick det gratis eftersom jag köpt nytt grafikkort. Så jag installerade det och blev glatt överraskad över hur kul det faktiskt var. Annat spelrelaterat som hållt min uppmärksamhet är Dota 2 som jag spelar regelbundet. Fortsättningarna på Walking Dead säsong 2 och The Wolf Among Us är jag också pepp på.
  Synd att Watch Dogs inte kom ut det här året, men jag håller hårt i min förbeställning.

 3. Helt klart Last of us, spelet som åter gjorde mig till tvspelsnörd efter 3 år utan konsol. Grät redan efter introt…

 4. Årets bästa spel var det fantastiska Brothers signerat Josef Fares. Så vackert, så fint och man spelar berättelsen på ett så tydligt vis.
  Det mest spelade spelet blev Europa Universalis 4 för min del trots att jag nästan enbart spelat multiplayer. Men tisdagkvällarna var reserverade under hela hösten till denna aktivitet i gott sällskap, världen blev sig aldrig lik.

  Detta var också året som jag återuppväckte mitt brädspelsintresse och Dominion och Trains (check it out Christian) var nog de som gick varmast på brädspelskvällarna. Bästa minnet var en rökmaskin i ett rum på 20 kvadrat och ett ljus som snurrade, samtidigt som vi försökte lära oss reglerna till spelet Smallworld klockan 03,23 en lördagkväll i mars.
  Mina vänner kom för att besöka mig på min bostadsort mitt ute i mörkaste småländska skogen och hade med sig en rökmaskin för att göra det lite mer festligt när vi laddade upp för en helg med öl och brädspel.
  Det blev en legendarisk helg med roliga minnen och massa spelande. Enda nackdelen var att det tog en evighet att vädra ut doften från röken.

  Bokmässigt var det som vanligt Neil Gaiman som tog hem det för min del. The Ocean at the end of the lane var fantastisk och magin som Gaiman har är svår att återberätta.

  Tack för i år och ni förgyller mina många resor mellan Smålands skogar och Göteborg. Mitt personliga önskan är att ni fortsätter snitta över tre timmar så det räcker hela vägen, men är mest glad för att ni finns och för att det ni gör.
  Stort tack och keep up the good work. Ketchup är en sås och 3D är skit.
  Tack för mig.
  /Jonas

 5. Jag har inte nördat ner mig i så många saker i år, men de få saker jag väl har spelat eller sett har jag gosat ner mig i ordentligt.

  I spelväg har Grand Theft Auto V och Euro Truck Simulator 2 dominerat min värld. Den sistnämnda har fått extra mycket uppmärksamhet den senaste veckan efter att en Xbox-kontroll till PC låg i en utav julklapparna med mitt namn på. (Tack tomten!)

  Årets varmt välkomna nykomlingar i min tv-serievärld är Bones och The Walking Dead. Jag ägnade många timmar i somras åt att plöja avsnitt när jag egentligen borde ha packat flyttkartonger. Men jag hann klart med både packning och avsnitt och följer nu seriernas senaste säsonger på svensk tv i mitt första alldeles egna hem.

  Årets nördigaste pryl är helt klart [NÖRD:IGT]-mössan. Jag bär den med stolthet och har faktiskt fått ett par frågor om vad Nördigt är för något.

  Ketchup är ingen sås men 3D är skit.
  Gott nytt, nördigt år!
  //Jeanette

 6. Kära Nördigt. Hoppas att ni har haft en skön ledighet.

  Min NOTYlista är skapad utan inbördes ordning, eller med hänsyn till att nämna något i varje nämnd kategori. Detta sammanfattar dock väldigt väl mitt eget Nörderi 2013.

  TV-spel:
  Last of us. Fullkomligt briljant. Men så är jag en sucker för genren. (Vilket kanske framgår om man tittar på andra titlar som nämns i min lista) Dock var det i mina ögon inte mycket konkurrens att tala om här. Spelåret på konsol har främst handlat om next gen. Och en jädrans massa uppföljare. Somliga mer fräscha än andra.

  Comics:
  2013 var året då jag nördade ner mig i Comics igen. Det har jag er att tacka för. Dock är det så att den serie jag håller högst av alla har ej har avhandlats i Nördigt. Bara nämnts. Men då inte av er. Jag talar om Crossed. En serie som Henrik Bennetter nämnde som bland det bästa han någonsin läst när han var gäst hos er. Jag är bered att hålla med. I sin genre slår Crossed allt. T o m The Walking Dead. Och så är den också HELT GRATIS. Kjellin du måste sätta tänderna i denna.

  Gå in på http://www.crossedcomic.com för massor av bokstavligt talat gratis underhållning.

  Film:
  Här hamnar en film som mig veterligen ej har avhandlats i Nördigt. Vilket förvånat mig en smula. Filmen jag talar om är Gravity. En film som inte bara slår filmer som t ex Avatar i spektakulära specialeffekter, det var också den första filmen jag såg där 3D (och jag hatar annars 3D) faktiskt fyllde en väsentlig funktion och bidrog till känslan. Snyggt berättad. EXTREMT spännande. Behagliga 90 min lång. Och ljudet. LJUDET. Ljudet är heeelt gaaaalet bra.

  TV-serie:
  2013 var också året då det var roligare att kolla på TV-serier istället för film. Det har kommit så oerhört mycket bra grejer. Jag älskar t ex The Walking Dead. Är fullkomligt tokig i denna. Det är min favoritserie alla kategorier MEN; den serie som verkligen var en aha upplevelse i år, det var Orange is the new black. Så alla Zombisarna får se sig slagna av tjejer i fängelse. Sjukt bra.

  Det var min lista. Puss.

 7. Min NOTY-lista

  Årets Spel: DotA2
  Trots att spelet (officiellt) släpptes i somras har Valve redan rullat ut tre större uppdateringar till spelet och det verkar som om de inte tänker lägga av med inom den närmsta framtiden. Alla uppdatering har gjort ett redan bra spel bättre

  Årets Comic: Higurashi When They Cry
  Jag kan inte säga varför utan att gå in på mega-spoilers, men för varje bok som kommit ut har serien bara blivit bättre och bättre.

  Årets E-Sportsevent: The International 3 (DotA2)
  Det finns väldigt mycket som gör TI3 till årets e-sportsevent, både på och utanför själva matcherna, men det som verkligen står ut är att communityn ökade pris-potten för eventet med nästan 1.3 miljoner dollar

  Årets Överraskning: Street Fighter-comicsen
  Fightingspel är inte den genre som är mest känd för sina handlingar, men comicsen till Street Fighter har definitivt varit ett bra bevis på att universumet är fyllt av möjligheter till fantastiska berättelser

  Årets Simulatorsöndag: Bungee Jumping Simulator
  Just watch and enjoy (or maybe not…)

  Årets gäst: Anders Jansson
  Han var helt fantastisk, jag behöver inte säga mer

  Årets “Hur kunde detta hända”-ögonblick
  När jag sitter i Euro Truck Sim 2 och glider lugnt fram när en bil i andra riktningen från ingenstans bestämmer sig för att köra om, vilket jag inte märker i tid, vilket gör att vi krockar med varandra och jag måste betala typ 20 000 (in-game) euros i reparationskostnader

 8. 2013 har varit ett fantastiskt år för nördheten världen över, och jag vet att jag kommer ha svårt att välja vad som faktiskt var bäst.

  Årets bästa tv-serie var ialllafall enkelt, med “Da Vinci´s Demons” som solklar vinnare. iden att göra om da vinci från en äldre herre som bara målar och uppfinner, till en kombination av Robert Downey Jr´s versioner av Sherlock holmes och Tony Stark blev fullkomligt fantastisk, med en cliffhanger som hette duga. jag väntar hungrande efter säsong 2.
  Agents of S.H.I.E.L.D. blir en nära andraplats.

  årets bästa comic är också rätt simpel, då jag bara läst en ny comic i år: “The Bunker”. The bunker handlar om ett gäng vänner kring 20-årsåldern, som en dag hittar en lucka mitt ute i skogen. innanför luckan finner de en bunker fylld med text, skift och brev som deras framtida jag har lämnat till dem. i breven varnas för jordens undergång, och vad vännerna måste göra för att förhindra den. ruskigt bra comic, med en väldigt intressant fortsättning.

  årets film blir definitivt en av marvel-filmerna, och då jag inte kan besluta vilken som är bäst, så säger jahg bara att de delar förstaplatsen.

  årets spel blir det svåraste av dem alla, så jag sätter faktiskt tre stycken, tji på er regel-fanatiker. på delad förstaplats för årets spel 2013 kommer Evoland, Far cry 3: Blood dragon, och Android: Netrunner.

  Evoland får priset för den briljanta nostalgi-trip det spelet är, och hur det på ett så oerhört snyggt sätt förflyttar ssig från original-gameboy, till PS1. hela spelet osar nostalgi, och är fullt medvetet om vad det vill vara.

  Far Cry 3. Blood dragon får priset av tre anledningar:
  1. det lösser det enda egentliga problemet som Far Cry 3 hade. Storyn. Blood dragon slänger ut originalstoryn genom fönstret på åttonde våningen och kör sedan över det med en cement-truck, innan den dumpas i ett fat flytande kväve. Blood dragon paroderar och idiotiserar istället gammal 80-tals action såsom terminator, och går fullt bananas i allt det gör.

  2. dess fantastiska skrivning av både karaktärer och världen. de som spelat spelet och läst vapenbeskrivningarna vet precis vad jag snackar om.

  3. dess retro stil, och fullkomligt idiotiska universa.

  det sista spelet som får Goty 2013 är Android Netrunner, ett samlarkortspel utgivet av Fantasy flight games. detkom visserligen ut under 2012, men det är nu under 2013 som jag anser att spelet tagit fart. genesis-cykeln är avslutad, och både “Creation and control”-expansionen, och introduktionen av caissa har gjort spelet jävligt intressant.

  slutligen går årets expansion/DLC till dishonoreds “other side of the coin”-dlc:er, som följer dauds berättelse under huvudspelets gång, och ger en intressant inblick i en av Skurkarna/ antihjältarna.

 9. I spelväg har det inte blivit speciellt mycket, även om jag köpt otroligt många spel på Steam. Jag har en “skämshög” som kommer räcka i ungefär 25 år. (Jag har 46 spel i den, och spelar inte så jätteofta.) Men en del Bastion och Mass Effect (som låg längst upp i min skämshög) har det blivit.

  I TV-serierna har det varit TWD, som ju är helt helt über-fantastisk. Trots att det handlar om zombies är det otroligt realistiskt eftersom karaktärerna är så trovärdiga. Jag älskar vad de gjort med The Governor i TV-serien. I originalet (comics, alltså) är han helt genom-evil, men i TV-serien är det så svårt att veta var man har honom. Ena sekunden schysst, andra sekunden ett svin.
  En del Game of Thrones och Arrested Development har det också blivit.

  Det mesta nördandet har skett på comicsfronten. Efter allt jag hört om om Spiderman, Batman, Sandman, Invincible, Locke and Key med flera, har jag skaffat otroligt många serier via Comixology-appen.
  För skojs skull räknade jag ungefärligt antal SIDOR comics jag köpt (där varje “lösnummer” ligger på ca 20-24 sidor i genomsnitt). Jag kom upp i 7500 sidor, så jag har en hel del läsande framför mig.
  Främst har det handlat om Invincible, som jag först hörde talas om i Nördigt. Den är helt fantastisk och är så mycket mer än “bara” en superhjälte-comic.

 10. Nördåret 2013 kan väl sammanfattas som året då kvinnor sparkade röv både på film (Katniss i The Hunger Games), TV (samtliga i Orange is the New Black, Deanerys i Game of Thrones, Mikasa i Shingeki no Kyojin/Attack on Titan), i spel (Lara Croft i Tomb Raider, Ellie i The Last of Us, Jodie i Beyond: Two Souls) och i verkligheten (Anita Sarkeesian med flera), samt att scientologer gjorde postapokalyptisk sci-fi av tveksam kvalitet. Sedan bör naturligtvis Loki nämnas, eftersom ingen annan fått mig att spendera lika många timmar framför GIF-animationer på Tumblr.

  Tack för en fin podd och gott nördigt 2014!

 11. Jag vill NOTY:a musiken som Ivan: ljudbalken och främst Christian har snikrat ihop. Jag älskar den och vill bara ha mer av den.
  Det är helt jävla otroligt att en av Europe-medlemarna är med och bidrar till hyllningen av Kjellin med covern på den fantastiska låten Carrie. Låtarna har ett fint budskap om nördiga saker som jag bryr mig om. Det visar att alla nördar inte är 13-åriga britter som te-påsar dig i CoD.
  Tack så mycket för podcasten den skänker mycket glädje.

 12. Svår fråga.
  Det blir lättast om man börjar med spel. Lara Croft i Tomb Raider, vilken person hon är. en äkta och vällskriven huvudperson. Längtar tills att få följa med henne på fler äventyr. Och ett spel till. Payday 2 årets bästa coop-spel.
  I år började jag kolla på Breaking Bad riktigt bra serie som fick ett riktigt bra avslut. Orange is the new black fick ni mig att kolla på, den var riktigt bra. Och sen så har vi The Walking Dead. Den är fortfarande lika bra om inte bättre.
  På filmdelen har jag bara två filmer och det är Iron man 3 och Hunger Games Catching fire.
  Om en vän skulle fråga mig vilka spel ska man spela och filmer/tv-serier ma nska se så kommer jag att säga de här.

 13. Jag har varken konsol eller tid att sitta vid datorn och spela men däremot så blir det en hel del mobilt. Därav måste jag bara slå ett slag för Simogos otroliga år, först det sanslöst stämningsfulla Year walk och sedan Device 6.. helt otroliga spel!
  Har ni inte spelat dessa så är det klart på tiden att göra det.

  Film har det blivit en del och det som verkligen står ut är så klart Sir Ben Kingsleys fantastiska Mandarin-tolkning, även om den inte på något sätt gjorde rättvisa åt hur karaktären egentligen är 🙂

 14. Spel: Dota 2. Det är svårt och ovälkommnande. Men fan va kul det är när man kommer in i det. Roligaste jag haft med polarna sen det första Left 4 Dead släpptes. Att man dessutom kan spela en match och ha Nolan North som röstskådis för alla 10 hjältar är ju bara för bra! 😉

  TV: TWD och Game of thrones. Enda serierna som jag verkligen sitter och längtar efter.

  Film: Går sällan på bio, så inte sett så mycket av det som släpptes under 2013. Men gillade Star Trek: Into Darkness väldigt mycket.

  Årets mest oväntade: Att jag och polarna skulle tillbringa en helg med att köra lastbil och snacka skit på Teamspeak och faktiskt ha kul. Tack för det Christian och Mats!

 15. [Serie] Game of Thrones. Förutsägbart kanske, men den fortsätter hålla en konstant hög nivå med omväxlande brutalitet som gör ont i magen och intriger helt i min smak. Bör sägas också att Breaking Bads avslutande halvsäsong var klockren och värdig serien.

  [Storspel] Om jag enbart ska gå på minnesvärda, så blir mitt svar i denna kategorin Bioshock: Infinite. Kvalitativt och
  lagom pretentiös underhållning som rätt igenom höll igång drivet framåt med hjälp av berättandet. Ett spel från året där spelmekaniken må hända inte förstärkte berättandet, men åtminstone inte stjälpte det. Ja, Last of Us hade varit ett fenomenalt och tilltalande spel med de bäst realiserade karaktärerna om det hade varit mindre ”spel”.

  [Spelupplevelse/Innovation] Brothers: a tale of two sons. Tätt följt av lika minnesvärda The Swapper och Gone Home. Kort och gott, i dess sanna bemärkelse.

  [Film] Finns en del filmer från 2013 kvar att se, men av de man faktiskt lyckats beta av från året är Hobbit: Desolation of Smaug klart den bästa. Två filmer jag uppskattade ändå är Iron Man 3 och Pacific Rim.

  [Årets personliga nörderi] Utan tvekan streckningen av The Sopranos alla 6 säsonger under semestern i somras. En fröjd att fastna för och ha tid att nöta ett medium så idogt!

 16. Det har varit ett bra år att vara nörd oavsett vad man gillar. Så här kommer det viktigaste i nördvärlden för min del 2013.

  Årets indiespel går utan tvekan till Tom Francis enmannaprojekt GUNPOINT. Efter tre års utveckling och för egen del nästan två års väntan så kom det äntligen. Med tidigare aldrig skådad spelmekanik och ett fantastiskt manus med massor av humor, så var jag fast från första sekund. Ska man ha något ont att säga om spelet så var det för kort. Men å andra sidan så skulle man aldrig få nog hur långt spelet än var.

  I övrigt så var detta året för early access i alla fall när det gäller pc. För egen del framförallt spel som Snow och Kerbal Space Program som slukat flest timmar.

  Sist i speldelen måste jag också nämna Guacamelee. Om inte annat så är det årets bästa komiska metroid-vaniaspel. Oändligt med nostalgireferenser och grymt spel överlag med hög svårighetsgrad och enastående kombo/fighting-system.

  Comics är den andra delen jag tänker nämna. Där är årets bästa helt enkelt The Private Eye av Marcos Martin och Brian K. Vaughan.
  Andra riktigt bra serier i år är Batman (Duh!) och den mest badass karaktären just nu: Aquaman, som just nu är såpass badass att han får Wolverine att se ut som en vekling.

  Siste av allt vill jag dela ut pris till årets podcastintervju. För under San Diege Comic-Con fick podcasten Nerdist till en timslång intervju med George R.R. Martin. Det är ett oerhört trevligt samtal och cementerar bara Martins position som en oerhört skön personlighet

 17. Jag måste säga att mitt NOTY för i år blir Nerdblock som är ett paket med okända nördsaker som kommer till mig via posten varje månad, äntligen har jag lite nördgrejer

  annars borde min NördigtOfTheYear vara det när ni och lyssnarna gick och tittade på star trek så sjukt kul att få gå och titta på en film med en andra massa nördar och sedan äta lunch och efterhäng

  Tack för detta år, hoppas nästa blir bättre

 18. Ska hålla mig kort!
  Spel: the last of us, för den otroligt fina berättelsen som naughty dog berättade med det!
  Tv-serie: Breaking Bad som jag marathonade igenom, som fick ett as bra avslut med sista säsongen i år!
  Tack för en bra show som vanligt! 😀

Comments are closed.