Inför EP17: DU bestämmer ämne!

Nördar som samtalar

Varje vecka brukar vi ha ett ämne där du och vi tillsammans diskuterar något i vår nördosfär! Well, den här gången ger vi Dig chansen att ta upp något du funderat på! Du själv är ju en av de viktigare pusselbitarna i den här showen!

Är det något i nördvärlden som du blivit extra glad över på senaste tiden?

Är det något som gjort dig förbannad?

Vill du att vi pratar om något nostalgiskt eller vill du att vi gräver ner oss i något djupt?

Vill du bara lätta ditt hjärta?

Vill du bjuda in hela landet till en filmkväll hemma hos dig?

Har du en guilty pleasure-film du vill hylla?

Har du ett comicsbarndomsminne som du vill glömma?

Var kreativ när du skriver, var nördig, var dig själv och hojta på oss genom bloggen! Du kan även maila lyssnarmail[a]nordigt.nu!

Go, go, go!

24 thoughts on “Inför EP17: DU bestämmer ämne!”

 1. Inte mycket att diskutera egentligen, men vill tipsa om Star Wars – Darth Vader and The Ghost Prison Issues 1-5! En kort comic jag tyckte va mycket härlig att läsa!

 2. Jag måste få detta sagt.
  Jag tycker att det bästa fiktionsverket någonsin är mangan “Higurashi When They Cry”. Handlingen ensam är så bra att det blir det bästa verket någonsin, men på topp utav det så finns det även några riktigt snygga illustrationer.
  Så om du gillar att läsa långa serier (Du måste läsa alla volymer för att kunna uppskatta mangan) och saknar något att läsa, plocka upp “Higurashi”.

 3. vad jag vill se oss nördar snacka mer om är något som snabbt rört sig från “Fulrummet” även inom nördkultur, och in i kanske inte det kulturella finrummet, men åtminstone korridoren utanför. BRÄDSPEL. Mats och Tove gör några tafatta försök att ta upp ämnet då och då, men Brädspel är en hobby som är mer än 3000 år gammal, så jag tycker vi borde ge det mer utrymme. jag är själv en “Finsmakare” när det kommer till brädspel, och här gäller samma saker som inom videospel: vilka utvecklar, vilka ger ut, vem designar, är det snyggt, och funkar spelmekaniken. med både Gothcon (brädspelens motsvarighet till dreamhack) och Internationella brädspelsdagen 30 mars i antågande, så tycker jag att alla nördar borde testa något designer-brädspel, oavsett det är ett 8-timmar långt parti Twilight Imperium, eller ett 15 minuter långt parti Zombie Dice. brädspelens guldålder är här, när man kan hitta desigenrbrädspel på till och med BR, så vet man att något händer. men visst krävs ett visst öppet sinne för att spela brädspel, och att man spelar med folk som är ärliga (förutom i bluff- och förädelsespel förstås), men det krävs sällan lång tid innan man sitter vid bordet och fnittrar åt sina vänners misstag, eller när alla i ett parti Cash and Guns teamar upp på en och samma kille, som redan ligger sist, men som måste bort. för er som läser detta och tänker: Hmmm, det här verkar ju kul, men vad fan ska man testa? så tänker jag dra flera paralleller till videospel, för många saker är oerhört lika mellan de två. om man är en skjutgalen FPS:are så finns det få saker bättre än spel som cash and guns, där man får sikta pistoler mot varandra och se vem som fegar ur, eller om man är en riktig Civ:are och har tusentals spel att välja på, från simpla saker som Settlers of Catan, eller oerhört komplexa Twilight Imperium. dom som älskar Diablo och spel av dess sort har flertalet dungeon crawlers såsom Wrath of Ashardalon, eller Dungeon Run, där alla hjälps åt, men när bossen dött blir det rena rama robinson-såpan. alla borde någon gång i sitt liv gå in i en butik som säljer brädspel, fullt ogenerat, och köpa ett spel. när ni sen kommit ut på gatan med ert nya spel, så slit upp det ur påsen, håll det mot skyn, och ropa ut: SE PÅ MIG, NI FÖRSTÅR INTE STORHETEN I DETTA!!!! och hoppa fram längs gatan i stil med singing in the rain. ok, ni kanske inte måste göra de där två sista sakerna, men testa åtminstone att spela något. för er som tycker det verkar fräckt, så råder jag er att kolla den här 40 minuters-videon, för den är jävligt kul, och övertygar enkelt de flesta:

  http://www.shutupshow.com/post/34426556753/su-sd-present-the-board-game-golden-age

 4. Det skulle vara kul om ni någon gång pratade mer ingående om
  någon anime eller manga. Tove gillar Sailor Moon om jag inte minns fel, men för
  resten av er kanske den stilen inte är er kopp med te(eller påse). Men det
  känns som ni hela tiden missar en stor del av nördkulturen genom att inte tala
  om det så mycket. Dels i comix-delen, eftersom manga serier kan vara precis
  lika välskrivna och genomarbetade som en serie från DC eller Marvel(och precis
  lika mycket skit). Sen i speldelen med tanke på alla JRPGS som använder manga
  och anime estetik och berättargrepp. Och även i tv-seriedelen med all den anime
  ni kan, dels såga, dels hylla. Jag tycker de skulle vara riktigt kul med ett
  sådant avsnitt. In kanske skulle få bjuda in en expert eller något sådant,
  hoppas alla fall ni har den här delen av nördkulturen i åtanke.

 5. Jag spelar Football manager en hel del. Köper den nya versionen varje år vid release och spenderar flest speltimmar om året på det

  Fm är ett spel som är svårt att förklara för “icke invigda” och för det mesta verkar familj, vänner och kollegor tycka att jag är helt dum i huvudet när jag förklarar vad det går ut på.

  Mitt starkaste minne från spelet är 2008:ans version där jag spelade som Juventus och krigade om ligatiteln med Inter år efter år. Inför den tredje säsongen köpte jag den brasilianska anfallaren Adriano som inte riktigt platsade i Inter. Fick han billigt samtidigt som Inter stod för 20% utav lönen. Ligaspelet rullade på och jag hade riktigt häng på förstaplatsen, men Inter var med hela tiden och utmanade. Inför den sista matchen i ligan skulle allt avgöras på deras hemmaplan. Vinst krävdes för min del annars skulle Inter ta hem ligan för tredje året i rad. efter halvtid ledde jag med 2-1 men när det var 10 minuter kvar slog dom in kvitteringen och jag skrek nästan utav frustration där jag satt framför datorn i min mörka källare. Men, i 89:e minuten slår min högerback en perfekt på boll upp mot mot min anfallare som kommer helt ren och slår in bollen med ett perfekt skott. Vem anfallaren var? Adriano såklart! Han som jag hade fått för ett reapris, han som Inter fortfarande betalade 20% utav lönen för. Jag flyger upp ut datorstolen och bara skriker ut min glädje, hoppar och studsar och skriker. Så jävla glad, alldeles själv i min mörka källare. Ligatiteln var min!

  Som sagt, jag spelar fm en hel del. När jag inte spelar det funderar jag på spelarköp, taktiker, om jag ska byta plats på yttermittfältarna. Förmodligen kommer jag alltid att spela fm då det är den bästa spelserien jag vet. Jag vet att jag låter helt jävla besatt men måste ändå tillägga att jag har ett fungerande liv 🙂

  Har ni några spel som gör er helt besatta? Spel som ni börjar fundera på ibland när ni pysslar med något annat?

  Hursomhelst, tack för en riktigt jävla bra podcast!

 6. League har ju typ den absolut bästa f2p modellen, det mesta är ju kosmetiskt och det är inte pay to win. förklara gärna vad du menar mer detaljerat.

 7. Hej. Jag har spelat tv-spel sedan jag var 6 år. Idag är jag 37 år gammal. Fick min första konsol 1982. En intellivision
  från Mattel. Efter några år bestämde mig att byta upp mig till den fetgrymme dator/konsol hybriden Commodore 64.
  Har fina minnen när jag och min pappa satt och dissade varandra om hur dålig den ena och den andre var. Detta var typ 28 år innan Noob myntades första gången. Efter det har jag ägt en uppsjö av konsoler och idag kör jag spelen på 360:n. Skulle vilja ha en liten retro resa från Generation 1 och framåt till och med idag för trots allt så hade vi inte varit där vi är idag utan dess konsol förfäder. En liten historielektion för alla kids och en nostalgi tripp för oss över 30. Tack för en megatoppen pod. You´re the shit.

 8. Skulle vara roligt att höra vad ni tycker om mmorpg genren och vart den är på väg. Hur ni skulle vilja se att den utvecklades osv. Kan man göra ett som slår wow? Hur gör man det isf? Tycker att det är lite intressant då många har försökt men ändå så är wow, detta gamla ”skitspel”, fortfarande på topp.
  Skulle även tycka att det vore roligt om ni listade era favorit komedi tv-serier. Tecknade som otecknade.
  Tack för en Superspecialawesome podcast.

 9. Skulle vilja se att ni pratade om mmorpg genren som står väldigt stilla.
  Wow har varit ledande sedan…..2006(?). Vad bör man göra för att utveckla genren och få den att ta ett steg i rätt riktning?
  Lever wow på sina gamla fans eller är det faktiskt bästa fortfarande?
  Sen vore det roligt om ni listade eller pratade om de komedi tv-serier ni tycker om bäst. Tecknat som otecknat.
  Tack för en superspecialawesome podcast!

 10. Jag anser att Nintendo ligger risigt till eftersom det går riktigt dåligt för Wii U. Tredjepartsstödet är uselt, redan nu efter ett par månaders existens. Händer det inte något stort snart så kommer börja jobba som sina egna begravningsentreprenörer – eller så väljer de den kloka vägen och bli tredjeparstillverkare. Jag skulle vilja höra er diskutera om Nintendo gör sig bäst som tredjepartstillverkare, som SEGA.

 11. Jag skulle ju inte säga nej till 3 h prat om Buffy the Vampire slayer *hirr hirr* Men annars så håller jag med det Filip Gunnarsson skriver om brädspel. Jag är relativt ny inom de gejmet men jag och min man har kärat ner oss i Munchkin, Hobbiten, Game of Thrones kortspelet, Carcassonne etc etc och letar hela tiden efter nya spel att gotta ner oss i. En dyr hobby har det blivit. Visst för att jag samlar på film men brädspel är det som just nu suger på vår månadsbudget. Nackdelen är dock att säkert 80 % (obs för helt påhittad statistik efter magkänslan) av alla spel lämpar sig bäst för minst 3 spelare och ingen i vår bekantskapskrets är direkt pigg på spel. Så jag efterlyser 1) Tips om spel som passar för 2 spelare och 2) Spelande personer i Skaraborgstrakten (för de spel som kräver fler än 2 spelare)

 12. kanske kan snacka lite om story i spel och vad ni ser som mest viktigt alternativt mindre viktigt/dåligt. Är narrativ i spel så viktigt? och vad är mest viktigt, spelmekanik eller story?

 13. Jag vill bara tacka Nördigt som har upplyst mig med denna FANTASTISKA serie. Jag pratar förstås om Sherlock. Till en början var jag väldigt skeptisk till denna serie eftersom det var så långa avsnitt och brittisk mordlösning är inte heller så lockande. Men oj, vad fel man hade. Denna serie är så välskriven att man ryser igenom hela avsnitten och jag får sitta still och bara vara tyst för att ta in allt efter ett avsnitt. Favorit avsnitten är givetvis s02e01 och s02e03. Perfekt. Fyfan va bra detta är och tack så hemst mycket för denna underbara show ni har.

  PS. Lite cumberbitch har man väll blivit trots allt. <3

 14. Tips på spel för två:
  Twilight Struggle: Kalla kriget från sin mysigaste sida.
  Star Trek Fleet Captains: Dyrt men superbra!
  Pandemia. Co-op spel som funkar hysat bra på två spelare.
  Formula D: Funkar utmärkt på två, speciellt om man kör två bilar var.

Comments are closed.