INFÖR EP24: Vilken är din absoluta favoritlåt från ett soundtrack? (Du får bara välja en per genre!)

Guybrush Threepwood - Mighty Banjo KingSpel är inte bara blippblopp längre. TV-serier har råd med lite fler stråkar i orkestern än tidigare. Och film är … Film.
Dina och våra favoritsysslor (förutom comics) ackompanjeras alltid av antingen en musikkuliss som sätter stämningen eller en extra skådespelare i form av noter, toner, sånger och rytmer. Musiken är lite som limmet som ska hålla ihop allting i slutändan. Och när det funkar, då funkar det.

Vi fick ett mail från lyssnaren Emil Nordefjäll där han frågade om våra favoritsoundstracks. Vi ska definitivt svara på frågan, men vi är såklart mer nyfikna på vad DU tycker!

REGLER:
Du får bara välja EN låt från ETT soundtrack som du älskar mer än något annat.
Du får bara välja EN låt och ETT soundtrack låt PER GENRE, d.v.s. EN låt för spel, EN för film och EN för tv-serier.
Du MÅSTE kommentera här nedanför i bloggen eftersom det gör det så mycket lättre för oss att samla ihop alla era val och åsikter.

Vilken svår onsdag det här blev, va?

GO GO GO, nörd!

39 thoughts on “INFÖR EP24: Vilken är din absoluta favoritlåt från ett soundtrack? (Du får bara välja en per genre!)”

 1. Spel: “Paper” från gamla äventyrsklassikern Future Wars. Minns fortfarande gåshuden jag fick när den började spelas i en framtidssekvens. Hela spelet har f ö fantastisk elektronisk musik av Jean Baudlot – den mannen visste hur man kramade det mesta ut en Amigas ljudchip! På den tiden fanns inte mp3-filer eller liknande, så för att kunna lyssna på musiken i min första bil (en rostig, ‘Lofotengrün’ WV Polo från -74) ställde jag en kassettbandspelare mot TV-högtalaren och spelade in spelmusiken om och om igen tills bandet var fullt. Those were (not) the days!

  Film: Jag säger “Danger Zone” från Top Gun. Bara för att den dessutom är soundtrack till 87% av alla flygfilmer på YouTube.

  TV-serie: Hill Street Blues (Spanarna på Hill Street, på svenska). Fantastiskt mellowplink. Fast min runner up är den här: http://www.youtube.com/watch?v=e9Q3orQhEcA

 2. Svårt!….

  Film: I could never be your woman. Britney Spears – “oops!… i did it again”
  Serie: The Office, Episode: New Girl. Britney Spears – “oops!… i did it again”
  Spel: Just Dance 4. Britney Spears – “oops!… i did it again”

  Motivering: Jobbig fråga, jobbigt svar! 😀

  (Pluspoäng om Peter säger nått i stil med “Oj, Han gjorde det igen!” när ni räknar upp sista på listan.)

 3. Spel: Civilization IV Medley är ju faktiskt ett uppenbart val, men ändå väldigt bra. ( http://open.spotify.com/track/0H5yw8xEAD0BXFGDdQaJw1 / http://www.youtube.com/watch?v=Nb-jk6Ftx7o )
  Film: Now we are free från Gladiator ( http://open.spotify.com/track/11IXRdEjiH0KL8nh4G1j7d / http://www.youtube.com/watch?v=t7NdBIA4zJg ) är även det en favorit.
  TV-serie: Jag hade initialt Teardrop av Massive Attack här (till House, http://open.spotify.com/track/67Hna13dNDkZvBpTXRIaOJ ). Fast jag ändrar mig och tar Cheers signaturmelodi istället. Den gör mig alltid glad! http://open.spotify.com/track/2uE8l7sar0JT0tZYhrPz8S / http://www.youtube.com/watch?v=iqaSWj8ygrc )

 4. Spel: Vigil, Mass Effect OST
  Hela soundtracket fångar ett specifikt sound som inte tar en ur upplevelsen under spelets gång, men är tillräckligt distinkt för att fungera utanför och enbart påminnande toner kan genast placera ens tanke i Mass Effects värld med minnen från ens tid där. Valde ‘Vigil’ mest för att den varje gång får mig att rysa.

  Film? Lux Aeterna / Requiem for Two Towers
  Härstammar egentligen från Requiem for a Dream, men alla gånger föredrar jag Howard Shores pampiga tolkning framför både orginal och diverse efterkommande tolkningar och hyllningar.

  Serie: Main Title, Game of Thrones
  Mycket för att den inte ligger så långt bak i minnet. På rak arm är det den melodi som jag kommit på mig själv att nynna när jag innan dess inte trodde att jag gillade, men den är fantastisk.

 5. Spel: Red dead redemption, Jose Gonzalez – Far Away

  Film: Inglorious Basterds, David Bowie – Cat People [Putting Out The Fire]

  TV-serie: Game Of Thrones temat.

 6. Det är ju fruktansvärt svårt men regler är ju till för att följas så jag måste nog säga,
  Bästa spel Uncharted temat, bästa serie Band of Brothers main theme och bästa filmlåt Lejonkungens Circle of Life.
  De två sistnämnda för att de nästan får mig att börja gråta, pga. handlingen i filmen/ serien och Uncharted för att jag blir så glad av att starta ett så bra spel.

 7. 2 solklara och en som jag egentligen inte har så värst mycket koll på i tvspelsväg så är det specter introduction från första mass effect, jag tycker att den verkligen sätter tonen för vad det innebär att vara en specter att hela galaxens öde vilar på dina axlar.
  Som tvserie har jag valt Where my heat goes från den sista star trek serien som sändes Enterprise, jag tycker hela introt visar på att människan faktiskt gjort en massa bra saker också.
  Sedan blir det film. Inte heller något svårt val, det blir Sugerland express av John Williams det finns ingen bättre filmkompositör enligt mig.
  Problemet är bara att jag inte vet var den kommer ifrån

 8. Fan va skoj att ni gjorde så här med mitt mail. Mycket intressant med allas olika tycken och smak.

  Måste ju få kompletera med soundtrack från TV-Serie.

  “There’s no place like home” från Lost.
  Lite vemodigt sound men jag gillar känslorna som det frambringade när jag kollade på serien, svårslaget!

 9. Spel: “Bloody tears” – Castlevania: Dawn of Sorrow (Av Kenichi Matsubara)
  Kan lyssna på denna låten hur mycket som helst utan att tröttna, bygger alltid upp pepp.

  Film: “Tubular bells” -The Exorcist. (Av Mike Oldfield)

  Tv-serie: “Sacrifice” – Buffy the vampire slayer (Av Christophe Beck)

 10. Mitt favorit soundtrack inom film måste vara till Tron:Legacy av Daft Punk om det måste vara en specifik låt så är det Tron Legacy(end title), hela skivan är grym. Finns även en remixad version av skivan som är cool.

  Inom spel gäller bara allt från Mass effect 2 och 3 speciellt meny musiken i ME2.

  Från tv-serie är det introt till Smallville av Remy Zero med låten Save Me

 11. Serie: Game of Thrones (bara så sjukt najs)
  Film: Tania Theme från Enemy at the Gates. Om ni har sett barnfilmen Balto så har den en del där också.
  Spel: Final Fantasy main theme. Så grym!

 12. Svårt. Sjukt svårt. Men om jag MÅSTE koka ner det till ett enda får det bli Aeris Theme i Final Fantasy 7.

  Jag var 13 år när det begav sig och hade aldrig tidigare riktigt brytt mig om hur musiken lät i vare sig film eller TV-spel. I film var det självklart att det fanns balla soundtrack och i TV-spel var man glad om det inte lät allt för blipbloppigt eller störigt.

  Men när (SPOILER) Sephiroth kör sitt överdimensionerade katana genom Aeris i slowmotion och hon faller ihop samtidigt som hennes Materiakula studsar iväg i takt till den dära klassiska pianoslingan… Ja… Då rann det tårar ner för mina finniga kinder.

  Det kändes nästan pinsamt. Det gick inte att förklara. Att ett TV-spel kunde framkalla sådana känslor var jag liksom inte beredd på. Det hade aldrig hänt tidigare att jag börjat böla över en film eller bok. (Utom en gång när jag var typ 7 och kollade på Lassie som räddade nån nån annan jycke ur ett brinnande hus eller hur det nu var…)

  I alla fall så var det då jag förstod att TV-spel har förmågan att beröra på ett djupare plan.

  Sen finns det många andra soundtrack som jag håller av. Ibland t o m mer ur ett rent musikaliskt perspektiv. Men inget annat soundtrack väcker så många känslor och minnen som detta. Och inget annat soundtrack kan få mig att återuppleva dom känslor som sköljde över mitt pubertala tonårshjärta det jullov då jag lärde mig att älska TV-spel.

  Sådeså.

 13. Alltså jag är en människa som går runt och sjunger eller nynnar på saker nästan hela tiden, och den melodi jag allra oftast nynnar på är den från Kokiri forest i “Legend of Zelda: Ocarina of Time”. Det händer ofta att jag nynnar på den utan att jag ens tänker på det och då är det alltid kul att se vilka i ens närhet som känner igen melodin.

  Från film blir det tveklöst “Bli en man” från Mulan. Också en låt jag sjunger på i tid och otid. Tycker dock bara om den på svenska.

  När det kommer till tv-serier så måste jag nog säga låten som spelas under slutscenen i Six Feet Under (Sia – Breathe me). Det var ju trots allt det perfekta slutet på en fantastisk serie.

 14. GAH bara en?!
  och hur definierar man vad som är ett bra soundtrack? räcker det med att musiken är bra, eller ska det göra berättelsen bättre också? Räcker det med att musiken förmedlar en känsla åt berättandet? måste det ens kunna stå på egna ben och vara lyssningsbart?

  Jag anser nog att det måste vara så att musiken kan stå för sig själv, och samtidgt faktiskt passar in bra i sitt berättande sammanhang.

  Film – Ledmotivet – Den sista mohikanen

  Spel – The Lost City – Dreamfall: The Longest Journey

  TV-serier – vet inte… men nån ballad till nån gråtscen i Alias får duga

 15. Inte helt lätt, men jag bidrar med detta: (jag har fokuserat på ledmotiv)

  Film: Johan Falk, en lite sorgsam ledmotiv-sång, men otroligt vacker. Ett klassiskt stycke som heter “Adagio for Strings”.
  TV-Serie: Hulken, vemodigt på slutet av varje avsnitt när David Banner går mot horisonten och musiken spelar. “Lonely man theme” tror jag den heter.
  Spel: Battlefield, pompös och mäktig låt, ger mig gåshud. Har väl alltid varit ungefär samma theme på alla spel, med lite variationer. BF3 var dock inte lika bra, som tidigare ledmotiv.

 16. Spel:
  Helt otroligt att ingen nämnt Metal Gear Solid än, så man får väl vara tacksam att man får vara först. Jag vet att Nördigt redaktionen har ett något frostigt förhållande till MGS. Säga vad man vill om serien men musiken har alltid varit smått otrolig, från temalåtar till “sekvensmusik” (Tänk – MGS2 Theme och Krypa i tunneln i slutet av MGS4). Mitt val faller dock på det något underskattade spelet som kom till PSP:

  Metal Gear Solid: Peace Walker (PSP) – Låt: Heavens Divide – Länk: http://www.youtube.com/watch?v=VQzgI6xJEH0
  Specialskriven låt specifikt ämnad för Peace Walker, på ytan en vacker och trevlig låt att lyssna på med klara Metal Gear Solid toner. Gräver man djupare i texten och dess innebörd inser man det finns ett djup bakom varje vers, hela låten är en känslomässig sinnesbild huvudkaraktären Snake (senare Big Boss) har från de händelser i Metal Gear Solid 3.

  Det är svårt att gå in i detalj varför låten är som känslomässigt heroin. Metal Gear kan ha spelhistoriens mest komplexa och omspännande story arcs, men har man spelat alla spelen och älskar serien förstår man. För övrigt har Gametrailers har en jättebra “Retrospective” på MGS upp till 4 http://www.gametrailers.com/shows/gt-retrospectives/episode-guide

  TV Serie:
  The Newsroom – The Who: Baba O’Riley – http://www.youtube.com/watch?v=QpWXYSM5QD0
  Jag vet att det inte är en original låt specifik för Newsroom, den har t.o.m. använts som intro till CSI:New York. Men sättet den används på i newsroom är briljant, det långa introts ökända toner när huvudkaraktären inser att han är “The Greater Fool” och citerar Don Quixote i sin jakt på väderkvarnar, i hans fall idiotin i Washington och i media. Vackert…

  Film:
  Armageddon – Aerosmith:Don’t want to miss thing – http://www.youtube.com/watch?v=Vo_0UXRY_rY
  Ja, det är en ganska rövig film, men fanimej om inte låten har det där “suget” i sig!

 17. Spel: Det finns ju hur mycket som helst här men min absoluta favorit bland spelkompositörer är ju Akira Yamaoka. Hans “Theme of Laura” ifrån Silent Hill 2 är inte bara den bästa spellåten enligt mig utan även en av mina absoluta favoritlåtar. PERIOD. Yamaoka är en mästare på att framföra känslor. Om det så är genom karaktärer, miljöer eller ljud.

  Film: Tron Legacy: “End Title” Den bästa låten ifrån det här underbara soundtracket är ironiskt nog den som startar eftertexterna. Tung electro med den disktinkta “Daft Punkigheten”.

  Tv-serie: Jag vill egentligen välja Game of Thrones-temat men då det är så många som har valt den så vill jag välja nummer 2 på min lista. Starzinger-temat (Det finns ju flera men vad jag minns så var det bara ett tema som spelades i Sverige?) Svulstiga Japaner med mörka röster kan man inte tacka nej till.

 18. Hela Ocarina of Time-soundtracket är ju så vackert så att det borde spelas konstant på konstgallerior och diverse “classy-ställen” Sia- Breathe me är en sjukt vacker låt.

 19. Spel: Helt klart soundtracket till age of empires 2! framförallt main menu låten.
  Tv-serie: Säger jag game of thrones! pampigt och ikoniskt.
  Film: slutscensmotivet till The man who wasn´t there, fruktansvärt sorgligt med en väldigt fin pianomelodi.
  Men det finns ju så mycket fruktansvärt bra att välja mellan, tuff uppgift!

 20. Spel: Självklart avslutningslåten från The Walking Dead spelet: “Take us back – Alela Diane, LÄNK:http://www.youtube.com/watch?v=K51MK9IvDo8 (Fantastiska soundtrack till TWD-spelet för övrigt).

  Har inte direkt någon favorit låt till filmer eller serier, där det oftast är en orkester… Men jag gillar dock soundtracken från The Dark Knight trilogin.

 21. Här är mina bidrag:

  Spel: The Sims 2: Mark Mothersbaugh – Simsation(http://youtu.be/Di06sj9Ksv4)
  Hela soundtracket är underbara intrikata, finurliga arrangemang, tillräckligt udda för att bidra till att göra sims-världen till en annorlunda plats. Simsation är största lyckopillret på soundtracket.

  Film: Eyes Wide Shut: György Ligeti – Musica Ricercata, II (Mesto, Rigido E Cerimoni Ale)(http://youtu.be/hEx9aZeqJhQ)
  Det är briljant att med två, tre toner på piano bygga upp den mardrömslika stämningen så här perfekt. När kompositören förklarar att han tänkte sig att varje slag på pianot skulle vara som ett knivhugg i Stalins hjärta blir rysningarna ännu mer effektiva.

  TV-serie: The Melancholy of Haruhi Suzumiya: Aya Hirano – Super Driver (http://youtu.be/mZ43a7GtE_k)
  Anime har ofta fantastiska ledmotiv. I mer hårdkokta serier kan J-popens fluffiga bubbelgummikvalitéer med dålig engelska insprängd kännas lite off. Men i en mysig, quirky och charmig serie som TMOHS passar det perfekt. Aya Hirano ger allt i den här energiinjektionen till låt!

 22. Tog lite tid att komma på några bra, men här är mina val;

  1. Spel – Still Alive, från Portal. Sista låten, ens sista tårtbit, för all sin möda.

  2. TV-Serie – All Along the Watchtower, från Battlestar Galactica. Omformad från Bob Dylans legendariska låt, inbäddad och eskalerar igenom hela serien (eller i alla fall tredje säsongen), och till slut exploderar i sista avsnittet i tredje säsongen i full orgasmisk kaskad.

  3. Film – Jack’s Obssession, från Nightmare Before Christmas. Hela soundtracket är fantastiskt men just den här låten är en personlig favorit när Jack försöker förstå sig på hela fenomenet med Jul.

 23. En riktigt omöjligt fråga för en som älskar hur man kan använda musik i spel lika mycket som jag. Och när man har spelat spel med bra musik i säkert 23 av sina 28 år som gamer blir listan så lång att den fortsätter ut genom balkongdörren och ut på bakgården.
  Så det blir väl helt enkelt att ta det easy way out när det gäller spelmusiken och säga:

  MEGA MAN 2 – Dr. Wily Stage 1 (NES)

  -> Orginal :: http://www.youtube.com/watch?v=aFeL7kTw2CU

  -> Metal Cover :: http://www.youtube.com/watch?v=lXQ2a-K1QRo

  -> Dubstep Cover :: http://www.youtube.com/watch?v=uAMaxVpRrPE

  När det gäller film inser jag plötsligt att frågan nästan blir ännu svårare. Speciellt efter att åter igen ha insett hur bra Dr.Wily Stage 1 faktiskt är. Men jag antar att det enda rimliga sättet att svara på en sådan här fråga är att ta det första som dyker upp i huvudet. Så vi kör på magkänslan när det gäller film. En låt som garanterat är en av dom bästa stämningshöjarna i en film någonsin och vars tajming till vad som händer i filmen fortfarande ger mig ståpäls:

  PROPELLERHEADS – Spybreak (THE MATRIX)

  -> Orginal :: http://www.youtube.com/watch?v=iCBL33NKvPA

  -> “The Lobby scene” :: http://www.youtube.com/watch?v=Es2uYtSJh-Y

  TV-Serier har aldrig varit min grej till den grad att jag faktiskt tänkt på och älskat musiken lika mycket som i film och spelmediet. Är riktigt sugen på att bara vräka ur mig huvudteman till gamla tecknade serier man växte upp med (Hjärnan skriker efter att få välja TMNT temat). Men har redan dragit “easy way out” kortet med Mega Man så får försöka gå en aning djupare och välja låten jag förknippade med sommar ett bra tag:

  PHANTOM PLANET – California (The O.C)

  -> Orginal :: http://www.youtube.com/watch?v=wq-S8CIU7VA

  -> Introt till serien ::http://www.youtube.com/watch?v=a8iuQNC-jgo

  Hatar (älskar) er för att ni tvingar mig att välja en låt när man utan problem skulle kunna skriva en topp 100 lista och känner redan hur man likt Gollum bråkar med sig själv när man kommer på andra alternativ för samma fråga =)

  /Jimmy Nyman, Uppsala

 24. Film:
  Huvudtemat till filmen Hero med Jet Lee och Donnie Yen är en av mina absoluta favoriter. Hela filmen är ett mästervärk när det gäller estetik och musik. en stark rekommendation
  https://www.youtube.com/watch?v=HSkoyVjULXY

  TV-spel:
  Inget slår Neverar rising från The elder scrolls 3: morrowind gjort av Jeremy Soule som även gjort musiken till Guild wars 2
  https://www.youtube.com/watch?v=ZRqJjSmUflU&list=PLF7C4CBEBB6FD324A

  TV-serier
  Det jag först kom och tänka på är när dom spelar brothers in arms i west wing avsnittet “Two cathedrals” EPIC
  https://www.youtube.com/watch?v=JMwEd13r9-I

 25. Spel: Turkisk marsch som spelade i Civilization 1 på Amiga när man träffade tyskarna.

  TV-serie: Introt till Psych. Blir alltid glad och sjunger med. (Bubblare introt till Scrubs)

  Film: Son of a preacher man – Pulp fiction

 26. Spel: Deadly Premonition – Life is Beautiful. Sätter sig på hjärnan något sanslöst.

  Film: Surface of the Sun av John Murphy från sci-fi-rullen Sunshine.

  TV-serie: Det nästan överdådiga, men mäktiga, Band of Brothers-temat

 27. En av varje alltså. Väldigt svårt när majoriteten av min pluggmusik är just diverse soundtrack men om (OM) jag måste välja så ser min lista ut såhär:

  Film: Då soundtracket till Titanic var det som fick mig att bli helt fast i filmmusikträsket och musiken varje gång förmedlar känslan av att vara 13 år och Leo-fan är mitt val av stycke: James Horner – Never an Absolution https://www.youtube.com/watch?v=JCCNaOSdU7Q

  Tv-serie: Alexander Stenman (nedan) har redan varit inne på den tvserie som enligt mig har den mest genomtänkta musik man kan tänka sig, Battlestar Galactica 2003. Bear McCreary är i mitt tycke en genial kompositör som arbetar med musikaliska ledmotiv, vilket gör att känslostormen blir stark när denna sång dyker upp på min spellista:
  Bear McCreary – Roslin and Adama (från Battlestar Galactica säsong 2) https://www.youtube.com/watch?v=HG-Js_rMEV4

  Tvspel: Den svåraste kategorin av dem alla. Så många känslor, så många spel. Även här får dock nostalgin komma till tals. Jag glömmer aldrig känslan av att spela Medal of Honor: Allied Assault och temat till spelet är fantastiskt (i alla fall med rosa nostalgiglasögon) Michael Giacchino – Main Theme https://www.youtube.com/watch?v=-ELFxB-tGhE

 28. Mitt tv-serie soundtrack måste nog vara det till “Last Exile”. Last Exile är en Sci-Fi/Steampunk anime som delar första platsen med Black Lagoon och Serial Experiment Lain.
  Då jag tror att Nördig panelen vet att Anime inte bara är tecknat för barn så känner jag att jag ändå måste varna för att Black Lagoon är ruggit blodig och at Serial Experiment Lain är bara bisarr.
  //Spök Vargen.

 29. Spel: Chrono trigger, Frogs Theme (Nobuo Uematsu och Yasunori Mitsuda) det inte bli mer episkt.
  Film: The Mission, Gabriels oboe (The great Morricone).
  Serie: Flight of the Concords, Robots (Bret McKenzie och Jemaine Clement).

Comments are closed.