INFÖR EP31: Fundera, formulera och konstatera – Vem vann E3 2013? (och varför?)

E3 2013Onsdagen den 11:e juni spelar vi Del 2 av EP31 där vi tillsammans ska sammanfatta vad presskonferenserna givit oss. Efter att ha sett de stora företagen på scen så ska vi försöka komma fram till vad som varit bäst och vad som varit sämst och du ska naturligtvis dela med dig av DIN åsikt.

Tänk efter, formulera och kom med fakta när du berättar:

Vem vinner egentligen E3 2013?

20 thoughts on “INFÖR EP31: Fundera, formulera och konstatera – Vem vann E3 2013? (och varför?)”

 1. Jag tar och utnämner EA till den bästa konferensen på E3 2013. Popcap trollningen i början var bland det roligaste på väldigt länge inom E3, när EA Sports visade män i skydd som jagade ett egg så drog det väldigt hårt i sömnnärverna men det hela räddades upp utav Sverige och DICE med BF4, Battlefront och Mirrors Edge 2 (sån sjuk pepp på den förövrigt!). Jag måste också lägga till att jag tyckte om alla konferenser men EA tar ändå min mini säl!

  Tack för en grym livepod igår också 🙂 Rock on!

 2. För min del vann Sony utan tvekan. De har visat en stor respekt för oss konsumenter.
  Misstag har gjorts från deras sida (b.la. anonymous-hacken 2011) och de har kommunicerat med gamer-publiken och aktivt försökt rätta till misstagen.
  Ett exempel är gratis spelen som delades ut till alla medlemmar som plåster på såren.

  De har nu visat att de faktiskt lyssnar på och bryr sig om oss gamers genom att lansera en konsol med väldigt fria tyglar.
  Ingen regionslåsning, ingen DRM och inget krav på att ständigt vara uppkopplad.
  Och andra sidan har Microsoft pushat hårt med restriktiv DRM vilket bara känns som en pina.
  Jag menar, vi använder väl konsoler för att det alltid varit så enkelt, bara plug-and-play. Dessa lager av restriktioner som Microsoft insisterar på att använda gör bara saker och ting komplicerat och rent av onödigt.
  För min del känns det som att Microsoft bara vacklar ner i ett fördärv som hämmar dem själva, medan Sony tagit en ståndpunkt som förvarar oss konsumenter.

  Förövrigt blev jag alldeles varm inombords när Kingdom Hearts III annonserades under konferensen.
  Tack för en bra podcast, ni är underbara människor allihopa!

 3. Lite för mycket big brother och DRM på Xbone för min del, jag tittar heller aldrig på TV, och jag avskyr Kinect. Så får bli Playstation igen.

 4. Jag tycker att Sony vann bland de tre stora. De levererade de mest intressanta spelen för min del och så visade de upp det bättre erbjudandet i form av PS4 för £349/€399.

 5. EA:s presskonferens vann. Motivering: 99% svenskt

  Tyckte förövrigt av någon anledning att preskonferenserna påminde om melodifestivalen: högt ourskiljbart ljud, massvis med strålkastare och matning med trailer efter trailer kan vara den avgörande faktorn.

 6. Sony & Dice vann skulle jag nog säga. Nintendo var bra men överraskade inte riktigt med något då de redan släppt sin konsol.

 7. Ursäkta ordvalet, men Sony rövknullade i alla fall Microsoft på samtliga punkter. Alla uttalanden och allt jag sett och hört från Microsoft har fått mig att vilja kräkas lite grann. Dem verkar aktivt vilja motarbeta sin potentiellt framtida
  användarbas så mycket som möjligt. Medans Sony verkar ha fattat grejen och lärt sig av förra generationens konsollanseringsfiasko. (Sänkt pris, processor som är baserad på den förhistoriskt pålitliga x86-64 processorn som används i alla datorer istället för den uttalat svårbemästrade cell-processorn, fokus på spelen etc. etc.) Aldrig har jag nog haft en så diametralt polariserande känsla för lanseringen av två tillsynes likvärdiga konsoller, där den ena i stort sätt gör allt rätt och den andra allt fel.

  Angående spelen så tyckte jag EA var över förväntan. Battlefield-serien som jag inte bryr mig ett smack om såg åtminstone mäktigt ut när de faktiskt raserade en hel skyskrapa och spelarna som var i byggnaden var tvungna att akut base-jumpa ut genom fönstrena i multiplayer. Plants vs Zombies Garden Warfare tror jag fortfarande är ett skämt.

  Ubisofts presskonferens kan jag inte tala om utan att bli en lite bittrare och sämre människa. Allt deras Montreal studio spyr ur sig är så blockbuster utan finess att jag dör lite inombords varje gång ett spel av dem utannonseras. Rayman Legends ser ju kul ut i alla fall. Men inget denna gång heller Beyond Good and Evil 2…

  Sen kan jag konstatera att Square Enix verkligen är det förlorade lamm på herdens hage vi hela tiden känt det senaste årtiondet men inte riktigt velat tro. Hoppet om deras storhetstids återkomst har ändå funnits där någonstans långt bak i hjärnbarkens förlorade spelkapitel. Men nu efter utannonseringen utav FFXV och Kingdom Hearts 3 så känns dem helt vilse på vad spelare idag efterfrågar. Båda spelen såg ju skrattretande ut. Dinosaurier ur en svunnen tid. FFXV kändes japanskt på precis alla sätt som jag inte vill att det ska vara, när trailern börjar med rösten till den generiska 13-åriga flickan som får alla som bara tittar på trailern att känna sig som pedofiler. Jag himlar med ögonen, suckar uppgivet och förbannar mig själv för att ens ha byggt upp tillstymmelsen till hopp innan trailern hinner dra igång. Så malplacé, Japan har fastnat i förlegade konventioner utan att komma vidare och det har aldrig varit tydligare än med just Square Enix. Oh, how the mighty have fallen…

  Annars var det ju jävligt mycket Sverige. Och tunga titlar. Battlefield 4 visste alla om. Men att DICE (LA) håller på med ett nytt Star Wars Battlefront kom som en överraskning. Likaså att Starbreeze arbetade på det där multiplayer spelet som såg förbannat snyggt ut men som ingen kommer ihåg namnet på (Cold Mercury?). Men att DICE här i Stockholm arbetade på Mirror’s Edge 2 är ungefär den sämst bevarade hemligheten… någonsin.

  Sen blev jag positivt överraskad av Destiny. Ogillar ju verkligen hela Halo-serien, men av Destiny fick jag lite mer känslan av ett Borderlands i postapykalyptisk setting. Och dessa ljuseffekter sen! Mumma.
  Nintendos konferens såg jag inte. Det enda där jag var intresserad av var vad Retro Studios sysslat med. Donkey Kong igen visade det sig – och intresset dog. Även om Wii-spelet var grymt kul. Hade hoppats de skulle få leka med Zelda-konceptet och göra något galet där, på samma sätt som de en gång i tiden revolutionerande tog metroidserien in i tre dimensioner på ett bättre sätt än Nintendo själva hade gjort.

  Så slutligen: Vem vann E3? Det gjorde jag som konsument. För jag ska köpa en PS4.

 8. Och Avalanche också som gör ett Mad Max spel. Hur många hade gissat på det?

 9. Även om jag tycker Sony vann storstilat, fanns det inte så mycket mer än vad de gjorde som Microsoft kunde göra. Microsoft hade faktiskt ett bra fokus på spel den här gången. Man nämnde inte sina DRM-metoder och man satte ett lite för högt pris för min smak.

  Problemet med intrycket jag fick av MS var att allt var gråbrundaskig militärshooter och lite bilporr, om man bortser från titlarna för xbox 360, som såg mycket mer intressanta och skojiga ut än xbox one-titlarna. När RYSE visades kändes det lite som ett COD – Roman Warfare, vilket säkert kan vara coolt om man är en psykotisk 200-kilosamerikan som hänger automatvapen och svärd på väggen på samma sätt som normala människor har tavlor.

  Vad gäller Xbox1 vs PS4, är det för många saker som väger över till sonys fördel, framförallt priset, som med sina 399 dollar lägger sig precis på vad smärtgränsen är för vad jag anser att man kan ge för något som i förlängningen är en leksak. Lägg där till att ps4 är bekräftad att ha regionsfria spel, vilket gör att det går att importera den från USA om man inte nödvändigtvis måste ha sitt playstation till att spela blurayskivor, så har du en riktigt vettig deal, medan xbox one verkar bli regionslåst…

  Microsoft hade behövt ha exklusiva titlar som ger upplevelser som inte går att få av någon annan överhuvudtaget för att kunna vinna. Det tycker inte jag att de hade.

  Ubisoft verkar trycka hårt på att man ska ta med sig spelupplevelsen på tablets och liknande när man inte är hemma. i både watch dogs, och the division (För övrigt en av de snyggaste trailers jag sett i hela mitt liv) hade man möjligheten att kalla in support från någon som satt på en tablet och hade översiktsvy. det ska bli intressant att se hur det urartar sig.

  i övrigt måste jag säga att jag tycker att flera detaljer ser fruktansvärt snygga ut på nya konsolgenerationen. Jag tänker på tyg som vajar i vinden i the division tillexempel, eller mirrors edge 2 som såg fantastiskt snyggt ut, det lilla vi fick se.

 10. Microsoft satsar på utgivarna, och trots att dom har den teoretiskt mest attraktiva platformen för utgivare med all deras DRM, (För det är inget annat än DRM, hur mycket MS än vill vinkla det och försöka få det till fördelar för konsumenten) så tror jag inte att dom har tillräckligt med spel för att locka massorna.
  Sony satsade på spelarna istället, dom gav oss vad vi ville ha, en trevlig konsol som gör vad vi vill och är vana vid samt spelen vi vill ha.
  I slutänden kommer utgivarna jobba mot den platform där spelarna finns för det är vi som köper deras produkter, även om Xbone är Activision och EAs DRM utopia.

  Microsoft sa något i stil med ” Xbox One is for gamers by gamers”.
  Sony VISADE att PS4 är för spelarna, inget skitsnack och tomma löften, bara spel efter spel efter spel!

  PS4an är billigare, kraftfullare, friare, erbjuder mer spel och mer exklusiva spel.
  Xbone kommer säkert klara sig helt okej tack vare sitt namn, men Sony vann E3 utan tvivel och kommer ha ett stort övertag framöver.

  Av utvecklarna så vann såklart DICE!
  Battlefield 4 (dom kunde ha väntat ett par år i min åsikt, men det såg bra ut och folk kommer köpa det i mängder)
  Battlefront 3 (Battlefield korsat med Star Wars utvecklat av DICE, JA TACK!)
  Mirrors FUCKING Edge 2!!! (jag vet inte hur man bokstaverar till det, men jag gnyr av nördgasm av bara tanken att få spela Faith i den fantastiska värld som Mirrors Edge 1 presenterade 2008)

 11. Med undantag från handkontrollen tycker jag Playstation 4 var bättre än Xbone på alla sätt. Roligare spel, ingen Kinect, inget internet krav och ca en tusenlapp billigare.

  De häftigaste spelen (Titanfall, Batman, BF3, Witcher 3, Watch Dogs och Dragon Age 3) kommer alla till PC, vilket gör mig glad då jag föredrar den plattformen för alla spel utom sportspel. Sen att Sony gör en deal med Bethesda så PS4 får open beta på The Elder Scroll Online först, var ett slag i magen på oss PC spelare som varit serien trogna med Morrowind, Oblivion och Skyrim (det enda i serien som också var på konsol).

  Riktigt synd att Ubisoft “The Division” bara kommer till konsolerna men det ger mig ett skäl till att köpa PS4 förutom att spela EA-sport serien med polarna.

 12. Som icke-foamer är tågresan Stockholm-Halmstad inget jag i vanliga fall ser fram emot. Därför har jag inte lyssnat på era E3-reaktioner ännu, och hoppas täcka merdelen av resan med denna och förra veckans Nördigt-poddar.

  Inför E3 hade jag börjat ställa in mig på att Nintendo skulle bjuda på den bästa showen. Vilken tågkrasch, då de annonserade ungefär samma spel som de annonserat de senaste fyra konsolgenerationerna. Hade gärna sett något som var mer i stil med Mario Galaxy, vilket visserligen tog gamla välbekanta karaktärer, men satte en tillräckligt innovativ gameplay-twist för att underhålla.

  Om jag ska räknas som någon form av fanboy, så är jag nog anti-Sony. Jag avskyr deras DRM, rootkits, Linux-debaclet med PS3, rättegångar mot säkerhetstestare – listan kan göras lång. Jag var övertygad om att de skulle vara precis lika illa som Microsoft med incheckning online.

  Med det i åtanke, tar jag trots allt Sonys ‘kolla på oss, vi är inte lika elaka som Microsoft’-utspel med en kapitalistnäve salt. Men jag kan inte låta bli att samtidigt vara imponerad över deras presentation. För att inte kasta mina pengar över datorskärmen, måste jag påminna mig om att även om gameplay visades upp på PS4:an från Destiny och The Division, så är inte det exkusiva titlar. Lite intressant att Bungie väljer att ge Sony rätten till premiären av gameplay för Destiny. Det är nog en relation som Microsoft önskar att de skött bättre/kastat mer pengar på.

  De tredjepartstitlar som Microsoft var först med att visa, (typ Battlefield 4, Metal Gear Solid..5?, Dead Rising 3, Forza 5), kändes för mig uttjatade. Jag vill inte börja hypen inför en ny konsolgeneration med marginellt förbättrade uppföljare; det har jag FIFA och NHL till. Titanfall och Sunset Overdrive skulle jag dock kunna tänka mig att prova.

  Sony hade även både gameplay teasers för exempelvis Killzone och Infamous, och cinematics för The Order 1888 och Mad Max, exklusiva titlar som fick mig att bli nyfiken. Känner mig fortfarande lite smutsig över att skaffa min första Sony-produkt sedan Walkman:en, men om inget drastiskt händer blir det inköp av en PS4 vid release. Vad jag misstänker blir en tusenlapp med moms, känns inte heller helt fel att spara, det för produkten jag gillade bättre.

  Att så här på morgonen se en video publicerad där Microsoft officiellt säger ‘om du inte har en stabil internetuppkoppling, så har vi en lösning på det – Xbox 360’, gör mig lite vidare förvånad. De tänker alltså stenhårt satsa på att pengarna de förlorar på att en del spelare väljer Playstation denna generation, vägs upp av att de tjänar pengar på att spel inte säljs andra hand? Kylan hos den beslutsfattaren…

  All in all, så är något positivt att vi nästan fick oavbrutet spelannonseringar denna E3 – inte tillbehörsgadgets eller ‘TV-TV-TV’.

  Tack för en bra pod i övrigt, men tro inte att jag missade att ni myglade in något struntprat om sommaruppehåll i ett tidigare blogginlägg!? 😀 Om ni inte har definerat det i något av de avsnitt jag sparat inför min resa (eller ännu tidigare), så får ni gärna utveckla detta, alternativt referera till vart jag kan höra det.

 13. Både Oblivion och Skyrim var till konsol. Men jag håller helt med, Bethesda såg troligen en chans till gratis pengar och PR genom att signa den dealen med Sony.

 14. Haha när du säger det så, jag spelade det faktiskt hos en vän för länge sedan.

 15. Det var riktigt kul att se att Mirrors Edge 2 var på G 🙂 Av de “tre” så kom Sony ut som överlägsen vinnare tycker jag. Det var nästan så man fnissade när Jack Tretton sparkade på MicroSoft så det stod härliga till 😉

  Positivt från MicroSoft var väl att de faktiskt visade lite spel iaf 🙂

  Men men, PS4 blir det garanterat nu, lutade åt det innan E3 och MS gjorde inte direkt något som övertygade mig om att lägga ut 1000 kr mer på Xbox One… Sen köper jag säkert den också tillslut när den gått ner i pris 🙂

  PS.
  Penny Arcade är ju fyndiga som vanligt:
  http://www.penny-arcade.com/comic/2013/06/12

  🙂
  DS.

 16. Sony vann utan tvekan enligt mig då de gjorde nästan allt rätt enligt mig, samt även om Microsoft visade fler spel så var det inte många som intresserade mig för att vara ärlig, medans de som jag sett från Sony verkar väldigt intressanta! Och när de gäller spel så vann Sverige med Dice och BF4 samt Massive med The Division! 😀 Tack för en awesome livesändning btw! 🙂

Comments are closed.