INFÖR EP36: BoLG – Best Of Last Gen

BOLGDen nya generationens spelmaskiner är nära nu (i alla fall en av dem, vi kommer diskutera det också) och sju år och ett par hundra spel senare måste Du ha hittat en favorit?

Vi vet att våra ämnen smittar: Spelnördar blir sugna på Comics, Comics-nördar gillar film och TV-serieknarkare börjar fundera på att spela något.

Den nya generationen är delvis här i och med Wii U, men innan vi går vidare in i en era av Xbox One och Playstation 4 så måste vi ju titta på vilka som var de absoluta favoritspelen från den gångna generationens maskiner!

Om du bara får välja ETT ENDA spel från Wii, 360 och PS3 att rekommendera till en [NÖRD:IGT]-lyssnare som precis skaffat en av dessa konsoler, vilket spel är det absolut mest nyskapande, konsolgenerationsdefinierande, bästa, vackraste, underbaraste spelet som du upplevt på Wii, Xbox 360 eller Playstation 3?

TELL US! Men du får bara välja ETT spel som sagt. Hedlund kommer inte läsa inlägg från den som inte fattat instruktionen. Harsh, but fair.

24 thoughts on “INFÖR EP36: BoLG – Best Of Last Gen”

 1. Ett tråkigt men självklart svar är The Last of Us, men för att bryta mot reglerna så vill jag ge ännu ett tips. Ett spel som är en så kallad “hidden gem” är Mini Ninjas. Det här är en av mina favorit titlar från denna generation, en super charmig och underbar action/adventure titel. Kolla upp det!

 2. Sättet som jag skulle sammanfatta den senaste konsol generation, skulle nog vara att den började med många buggar och en massa hybris. Slutar med mindre buggar men fort. samma hybris.

 3. Det spelet jag verkligen rekommenderar är 2013 års Tomb Raider! Snygg grafik i spelet, mekanik från många spel som vi gillar som t.e.x. Något som var som en blandning Detective-mode från Batman-spelen och eagle vision från Assassins Creed. Köp det!

 4. Spelmässigt har vi kommit en lång väg dock. Tror inte att spel som heavy rain, The Last of us skulle kunnat ha existerat idag, om inte “the console wars” hade dragit upp. Detta har ju också hjälpt indie marknaden en hel del, då spel som Limbo, Epic Meat boy och Brothers har blivit sedda som legitima utmanare till den etablerade spelbranchen

 5. Geometry Wars på Xbox 360, ett fantastiskt spel med retrospelens enkelhet men som känns modernt. Så många kloner och efterapningar i sitt kölvatten. Twin-stick, neonfärgat retrosstuk med technodunk. Hela spelet är som en hyllning till oss äldre som sett demos på Commodore64, men också en grogrund för nya spelare att öva upp sin kompetens att hantera två styrspakar samtidigt. För mig är Geometry Wars och uppföljaren Geometry Wars 2 denna annars bitvis mediokra generations absoluta höjdpunkt och den kom direkt vid release.

 6. Skulle säga att det roligaste spelet jag spelat är Red Dead Redemption men inte det jag spelat mest för det är nämligen NHL spelen. Men det som man kommer komma ihåg från denna generation är att indie-marknaden slog ned som en bomb och tog fram många grymma titlar med många nyskapande tankesätt och bevisade att det handlar inte om att skapa feta AAA-titlar för tjäna pengar.

 7. Mass Effect 2. Mass Effect visar hur skickliga BioWare är i sitt berättande och hur man väver samman RPG-element med third person shooter-mekanik. Mass Effect 2 bygger vidare på sin föregångare och lyckas på så många plan. Det är grafisk tilltalande med en genomtänkt estetisk inriktning. Gameplay kombinerar olika förmågor, crewmembers och shootermekanik till något som känns genomtänkt och välpolerat. Utvecklarna vågar även utforska intressanta teman inom berättande och tillåter spelaren att lära känna sin crew. 10/10.

 8. Sjukt svårt att välja ett enda spel men jag måste nog säga Dark Souls.
  Ett spel som inte är rädd för att vara riktigt svårt och oförlåtande.
  Inge jävla gull-gull för att locka en bredare publik, bara ett rejält, mystisk, svårt och nyskapande Action-Rpg!
  Jag hoppas vi ser mer av detta nästa generation, Jag kan själv lista ut att X är hoppa och vilken riktning jag ska gå i och tar jag fel så har jag bara mig själv att skylla, det finns inga stora pilar I det riktiga livet som visar vart jag ska!
  (Såvida man inte kör på motorvägen eller äger ett par Google Glass…)

  Det vore även trevligt om vi kunde sluta berätta varenda berättelse genom ett traditionell förstapersons eller tredjepersonsperspektiv.
  Många har riktigt bra berättelser men slänger på ett förstapersonsperspektiv med ett combat-system som är underhållande i 10 minuter och en Field of View som får en att tro att man springer runt med kikare framför ögonen.
  Gör man ett bra och intressant spel med lite nytänk så säljer det utan slagsmål, miljon-dollar-kampanjer och “Day One Pre-Order DLC”, något Indiemarknaden visat denna generation!

 9. det blir svårt att bara välja ett spel så jag tar och väljer istället en spelserie och det är mass effect serien (jag har säkert 1 – 1 1/2 timma kvar av mass effect 3 men (vet hur slutet blir men endå gillar jag det) helt underbar spel serie, har kört på xbox 360:n men det finns många bra spel till ps3:an som är så jäkla bra men jag skaffade 360 enbart för mass effect serien. Fast jag kan inte hålla mig från att tipsa om jurney till ps3:an, fanst rock band och guitar hero körde jag massor när det var som hetast,på wii spelen kan jag inte säga så mycket om dock.
  Tack för en så jäkla bra podcast en helt underbar lyssning varje gång.
  Föresten tänkte höra om någon bra serie ni kan tipsa om nu under hösten får vara tv eller comics som man kan förjupa sig i, har sett alla netflix serierna och de var jätte bra serier.

 10. Till 360 skulle jag säga Mass Effect: Trilogy, oavsett vad jag tyckte om slutet så går det inte att förneka hur många timmar jag har suttit med den underbara världen/storyn.

  Till PS3 så är jag tråkig och kommer säga The Last Of Us. Naughty dog toppade verkligen sin egen Uncharted serien med det här spelet vilket jag inte trodde var möjligt. Vilket enligt mig gör det till det bästa spelet till PS3:an.

  Till Wii så har jag inte spelat så mycket. Men om jag skulle välja ett spel så skulle det bli Zelda Skyward Sword. För om du ska spela ett spel på en nintendo konsol så ska det ju vara en av deras tre stora.

 11. Egentligen står det nog för allt jag ogillar med spelindustrin, för när man misslyckas med konceptet faller upplevelsen helt och hållet. Men jag måste ändå välja Uncharted 2. Det finns många andra titlar som tagit större steg när det handlar om spelmekanik. både utifrån perspektivet att mekaniken inte riktigt passar in i storyn (charmige småtjuven Nathan begår ett mindre folkmord utan att någon reagerar nämnvärt på det.) eller utifrån att mekaniken vare sig är särskilt utmanande eller ens särskilt bra.

  Inte heller är storyn i sig särskilt nyskapande (charmig manschauvinist skjuter bad guys och jagar antika mysterier först för egen vinning, men sedan inser att hela världen hänger på att han lyckas… det har vi sett en eller två gånger innan…)

  Men trots detta tycker jag att Uncharted 2 är det enda trippel-A-spelet där summan blir större än sina delar, och även om storyn är lika givande som en ganska korkad matinérulle, så älskar jag den för att den berättas så vansinnigt snyggt, och för att man kan se hur mycket kärlek utvecklarna har gett till miljöerna de har skapat.

  Uncharted 2 är spelet som fick mig att köpa en PS3. Och även om det hade varit det enda jag spelat på den hade jag ändå varit nöjd med mitt köp av en konsol som kostade nästan 4000 plus spelet när jag handlade den. Ingen annan titel har gett mig den känslan.

 12. Bastion är spelet som gjorde störst avtryck på mig i alla fall. Charmigt, bra berättad historia, fantastisk musik och ett för mig väldigt minnesvärt slut.
  Annars tycker jag det varit mer av samma fast med bättre grafik. Red Dead tillexempel som ni i Nördigt gillar väldigt mycket. Stämningen är bra, det är snyggt, musiken är fantastisk. Gillade även ridandet i Red Dead, men själva spelmomenten var ju mest rid hit, döda allt som står, åk på denna vagnen, döda allt som kommer, rid ut i skogen, döda alla djur och slakta dem. Kändes inte direkt nyskapande, stämningsfullt var det dock.

  Ska man prata om vad som faktiskt var nytt och spännande så måste ju Wii få ett hedersomnämnande. Mormödrar, fastrar, ja alla spelade Wii Sports. Tvspel blev bara där enormt mycket mer accepterat i de svenska hemmen enligt mig. Synd att Nintendo inte fick standard Wii-ägarna att även införskaffa eminenta spel som Mario Galaxy, New Super Mario bros, Zelda (ja Zelda spelen är bra) m.fl.

 13. Jag tänker på ett spel som är lite gammalt nu nämligen “HALO: Combat Evolved”. Nu kanske man mest associerar Halo med griniga tyska skitungar som skriker en i örat. Men när det kom så tyckte jag i alla fall att det var riktigt häftigt. Halo gjorde ingenting riktigt nytt men gjorde allting ändå riktigt bra. Jag tänker just på multiplayer sidan där Halo satte ribban för vad consoll multiplayerspel stävar efter idag. Visst fanns multiplayer på PC innan men Halo influerade alla efterkommande spelen med hur man skapar en så enorm stor och hängiven community.

  och Till Jonas
  Steampunk = viktiorianskt swashbuckling äventyr med ångmaskins teknologi
  Cyberpunk = framtida dystopiskt noir drama med högtecknologi och cyberspace

 14. Min absoluta favorit är nog Shadow of the Colossus (HD-utgåvan till PS3). Underbart spel, förträffligt soundtrack, episka fighter med gigantiska bossar och ett obeskrivligt snyggt landskap, Storyn är riktigt bra även om det är den typiska “ung kille räddar stereotypisk prinsessa” scenariot.

  Alltid trevligt med japanska spel.

 15. Personligen så är mitt favoritspel från den här generationens plattformar JRPG/strategispelet Valkyria Chronicles till PS3. Väldigt vackert, fräscht upplägg, underbar musik, färgstarka karaktärer, en story som engagerar och kanske det bästa JRPG spelet denna generationen.

 16. Den här generationen kommer jag minnas som startskottet, då spel faktiskt på allvar började konkurera med film, vad gäller berättande, tempo och engagerande dramaturgi.

  Tänker framför allt Naughty Dogs spel. Men också på senaste Tombraiderspelet och även Bioschock som jag också tycker kvalar in i den kategorin.

  Spelmässigt kommer jag minnas Batman Arkham Asylum/City som de absolut bästa som producerades denna generation.

  Sen kommer jag minnas att spel gick och blev “Gratis”. D v s du måste köpa till dig fördelar och ibland t o m spelbarhet. En företeelse jag har sjukt svårt för.

 17. Eftersom jag bara får väja ett spel per plattform får det väl bli som följer:
  Xbox 360: Alan Wake
  PS3: The Last of Us
  Wii: Super Mario Galaxy

  Men glöm inte att jag inte gillar honung, det har sådan bismak! DEN du Pun-isher! 🙂

 18. Det vore för enkelt (och vanligt) att säga tex Uncharted 2 och Last of Us – så jag säger Demon’s Souls.
  Fantastiskt spel med hatkärlek när det är som bäst.

 19. Borderlands, om jag måste välja 1 el 2 så väljer jag 2an då det är automatisk upp-plockning av loot där.
  Så mycket vapen och cel shading grafiken är snygg-ful men passar sååå bra 🙂

 20. mass effect är en serie som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, men det spel som jag skulle rekommendera är Telltales the walking dead till 360 och ps3. Det är det enda spel till nuvarande konsoler som gjort mig mållös efter genomspelningen.

 21. PS3 – LA Noire! Ett sånt fantastiskt spel får man inte missa!
  XBOX 360 – Red Dead Redemption! Ännu ett av Rockstars mästerverk! Måste spelas!
  Wii – Spelade inte wii 😀

 22. Det här var en extremt svår fråga att svara på, jag fick sitta och klura en lång stund innan jag ens kunde börja luta åt något håll. Många titlar har dessutom bara susat förbi framför mina ögon. Många har köpts, men har blivit kvar inplastade i hyllan på grund av brist på tid att spela dem så min bild av denna generataion är inte helt komplett.

  Men det spelet jag spelat, som nog levererar den mest kompletta och renaste spelupplevelsen måste vara Super Mario Galaxy.

  Det har en vacker grafisk stil. Det har helt magisk musik. Dess kontroll sitter som som ett smäck. Dess speldesign är både varierat och lagom klurigt. Alla kan ta sig igenom den första halvan av spelet med 60 stjärnor och bevittna dess slut, medans de som suktar efter mera utmaning kan försöka ta sig an de resterande 61 stjärnorna.

  Det här är ett spel jag absolut kan och vill rekomendera till varenda kotte jag känner. Ung eller gammal spelar ingen roll, alla bör spela detta spel.

Comments are closed.