INFÖR EP39: Boel Bermann, dystopier och Den nya människan

Foto: Johan WistbackaDet allvetande internet skriver på Wikipedia:
En dystopi (även kallad anti-utopi eller kackotopi) är en negativ samhällsvision. Det är motsatsen till utopi, och kan bäst förklaras som vad andra felaktigt tror är bra för en. Ordet kommer från grekiskans δυσ- och τόπος, som sammansatt betyder ”dålig plats”.

Som proffsnördar har både du och vi utsatts för en och annan version av dystopier inom bland annat science fiction och vissa av dessa halvdeppiga visioner är rena och skära mästerverk inom sin nördgenre.

Men hur går det till när man ska skriva en bok som utspelar sig i en sifi-dystopi i Sverige? Det ska vi få svar på och mycket mer när Boel Bermann gästar oss på onsdag!
Vi ska prata om hennes debutroman Den Nya Människan (och kanske få ett stycke uppläst) och riktigt gräva ner oss i hur jävlig framtiden skulle kunna bli!

Vilken är DIN favoritdystopi?
Måste en dystopi alltid skapas genom att rika trampar på fattiga?
Blir en dystopi alltid värre om den föregås av en apokalyps?

Många frågar, inga svar. Än.

Ställ din fråga till Boel Bermann här i bloggen eller på lyssnarmail[a]nordigt.nu

BOKTRAILER!

8 thoughts on “INFÖR EP39: Boel Bermann, dystopier och Den nya människan”

 1. När du skrev. funderade du på om en apokalyps skulle kunna passa berättelsen bättre, eller var det alltid en dystopi som gällde? (Och skulle de nya människorna kunna orsaka en apokalyps genom att bara finnas?)

 2. Hej nördigt och hej Boel!

  En dystopisk värld jag tycker är spännande är världen i “the Matrix”. Robotar har tagit över världen och människorna har gått under
  jorden och kämpar för sin överlevnad. Det jag gillar med filmerna är
  kontrasten mellan the Matrix – en värld med oändliga möjligheter men
  utan mening – och den “verkliga” världen – där möjligheterna är få men
  mål och mening är starka. Att första filmen kom när jag inte var
  tillräckligt gammal för dess åldersgräns kan ju också vara en anledning
  till att jag tyckte den var cool.

  Dystopi och sci-fi är awesome.

  Tack för en underbar pod!

 3. Det första jag tänker på är förstås den underbart konstiga filmen “Brazil”. Men min favoritdystopi är utan tvekan Sam J Lundwalls “King Kong Blues”, om ett framtida Sverige där storföretagen styr. Det blir inte sämre av att boken från början släpptes med en vinylsingel inkluderad i en innerficka på omslaget, där Lundwall själv sjunger låtar inspirerade av den!

  Sam J Lundwall själv (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sam_J._Lundwall är för övrigt en mycket intressant människa, mer eller mindre fadern till svensk Science Fiction, kanske tillsammans med Börje Crona (och Harry Martinsson :)). Men sånt får jag snacka mer om nästa gång jag är med i ett avsnitt.)

 4. Jag tänkte bara tipsa om en modern dystopi av Paolo Bacigalupi( jobbigt namn att komma ihåg) som har skrivit boken “The windup girl” från 2009.

  Berättelsen är satt i ett framtida Bangkok där mänskligheten har helt sabbat naturen med genmodifierade växter. Världens fauna håller på att dö ut och det enda hoppet som finns kvar är ett “Seed vault” där olika växter och dess gener finns bevarade just i Bangkok. Detta är inte så långt bort från verkligheten då det finns en riktig “Seed vault” i Svalbard där man sparar på olika typer veten från att dö ut. Boken visar också hur världen har fått en enormt energibrist av “peak oil” och förstörs av klimatförändring.

  Jag älskar när dystopi är mer verklig och satt i en framtid som skulle enkelt kunna hända. Så mindre Logans run och mer 1984

 5. Bagicalupi’s novellsamling “Pump Six and Other Stories” ingick f ö i en av Humble Bundle’s Ebook Bundles för inte så länge sedan. Riktigt bra!

 6. Bacigalupis Ship Breaker och The Drowned Cities är också fantastiska dystopier, när han målar upp bilderna av de dränkta städerna och vad krigen gjort med landsgränser vill man inte sätta en fot utanför dörren av rädsla för att den framtiden är på väg.

 7. Jag älskar dystopi.

  Jag har flera favoriter. Bland TV-spel och filmer tänker jag framför allt på Fallout och Children of Men som väldigt lyckade och atmosfäriska i sin framtoning. Filmen The Road med Viggo Mortensen är en annan riktigt bra film på temat.

  Men det finns ett litterärt verk som jag återkommer till mer än något annat i genren. För detta verk tycker jag har smittat av sig på så mycket annat som gjorts.

  Jag tänker på 1984 av George Orwell.

  Tack för mig. Och kram på er alla.

Comments are closed.