NYLUND: Nya konsoler? Vilka nya konsoler?

Mats Nylund

Nu har både Microsoft och Sony släppt sina Next-gen-konsoler (även om vi får vänta på Xbox One i några månader här i Sverige), och Nintendo har ju redan släppt sin current-gen-konsol tidigare i år. Okej, det var ingen som märkte att de gjorde det, eftersom den marknadsfördes som något slags surfplatta, men den har ändå funnits därute länge nog för att det ska ha kommit ett och annat spel till den.

Playstation 4

Det har det dessvärre inte gjort till Xbox One och Playstation 4. Kommit spel, alltså. Jag vet att det är gammal tradition att launch-spelen ska vara dåliga, men det jag sett av den nya generationens spel hittills är pinsamt. Låt oss ta en snabb titt på det jag känt och klämt på, eller åtminstone fått se på nära håll.

Ryse (Xbone): En pinsamt dålig, onödigt blodig och framför allt ohyggligt trist God of War-klon. Och då var inte ens God of War-spelen mycket att hänga i julgran till att börja med.

Forza Motorsport 5 (Xbone): Okej, det här kan bli bra. Det lilla jag sett av det är dock exakt som alla föregångarna och den nya handkontrollen gör att det känns sämre att köra än alla andra spel i serien. Mer om den senare.

Dead Rising 3 (Xbone): Ett spel jag inte provat, bara sett som hastigast, men föregångarna gick från geniala drifter med zombiegenren, till ett trist malande av zombie efter zombie för att ta sig vidare till nästa bossfight. Förhoppningsvis är trean lite mer varierad än så, men någon konsolsäljare är det inte.

Killzone: Shadow Fall (Playstation 4): Ett vackert spel. Så vackert att det är svårt att se vad man ska göra, och den förvirrande bandesignen samt de bristfälliga instruktionerna hjälper inte. Innehåller även världens mest omotiverade fallskärmssekvens – utan fallskärm! Och givetvis är det här exakt samma spel som alla andra shooters sedan Doom, fast med bättre grafik.

Knack (Playstation 4): Som sprunget ur den tid då barnspel kunde vara hur dåliga som helst, eftersom barn var för dumma för att klaga och föräldrar för dumma för att förstå skillnaden. Nej, vänta, det är ju nu! Vilket Knack bevisar genom att leverera klumpig,korkad underhållning för de med extremt låga krav.

Xbox One

Alla övriga spel är sådant som redan finns till nuvarande konsolgeneration, eller ännu bättre, till PC. Att de får ett par pixlar extra i varje ledd tillför i praktiken ingenting till spelet, och vill du ha högre upplösningar eller bättre framerate är det i vilket fall som helst bättre att spela på PC till att börja med.

Det finns således egentligen ingen anledning att köpa en ny konsol, om inte din gamla Xbox 360 eller Playstation 3 råkar brinna upp innan jul – det kan hända, men kvalitetskontrollen är bättre numera, så det är inte troligt. Med tanke på vilken uppsjö av fantastiska spel som redan finns till dagens konsoler, och den mindre imponerande lineup den nya generationen visar upp, är det nog smartare att vänta något år om du inte absolut måste spela ett visst spel som bara finns på en av de nya konsolerna.

Och så har vi handkontrollerna… Det är ingen hemlighet att jag länge har älskat Microsofts Xbox 360-kontroll. Om Nintendo hade gjort Gamecube-kontrollen i vuxenstorlek hade den varit bäst någonsin, men nu är det istället 360-kontrollen som får den äran. Den ligger helt rätt i handen, knappar och spakar är sköna att använda och den enda egentliga nackdelen är det helt och hållet oanvändbara styrkorset. PS2-kontrollen har ett bra styrkors – allt annat är dåligt, med spakar och triggrar som buktar åt fel håll, spakar som sitter för tätt och alldeles för lite plats för händerna.

PS4-handkontroll

Den nya generationens handkontroller verkar invertera det här förhållandet. Playstation 4-kontrollen ligger bra i handen, spakarna är perfekta och triggrarna är mycket bättre – dessutom skålade åt rätt håll. Pekplattan och högtalaren är där – onödiga gimmickar som inte kommer att användas till något vettigt, men de funkar bra. En enorm förbättring, även om jag fortfarande föredrar XB360-kontrollen, och faktiskt har köpt en av de sistnämnda till min PC.

Xbox One-kontroll

Xbox One-kontrollen är dessvärre ett sorgligt kapitel. Spakar och knappar är helt okej, men den är liten, kantig och plastig – kläm inte för hårt på den, då går den förmodligen sönder, om du inte skär dig på den först. Dessutom är de tidigare så perfekta triggrarna uppflyttade så att de nu är obekväma att trycka på, och vinklade åt helt fel håll. Det här är inte en handkontroll som är snäll mot din hand, helt enkelt, och jag har ingen aning om varför Microsoft valde att försöka fixa något som redan var snudd på perfekt. Här hittar du inga nya funktioner, som på PS4-kontrollen, här får du bara en sämre version av den gamla handkontrollen.

Nu låter jag kanske omotiverat negativ. Jag vill dock hävda att jag är motiverat negativ. Jag är inte säker på att det egentligen finns ett behov av de här konsolerna, och ingen av dem tillför egentligen något vi inte redan hade i de gamla maskinerna. Visst, Kinect, rörelsekontroller och att streama spel till sin PS Vita kommer förmodligen att FUNGERA den här gången, till skillnad från när de introducerades. Men, handen på hjärtat: När spelade du senast ett spel som använde någon av dessa funktioner för att förbättra spelupplevelsen?

Den nya konsolgenerationen är en uppdatering, ingen revolution. Om konsolerna vore ett onlinerollspel skulle det här vara en stor patch, med nytt innehåll och lite fräsch, ny loot, men fortfarande i samma gamla, åldrande spelmotor. Även om du får ny, snyggare hårdvara att klämma in under tv:n, spelar du fortfarande samma gamla unkna svävande-kamera-med-gevär-shooters och samma usla barnspel som utgår ifrån att dina telningar är dumma i huvudet och/eller blinda och döva. Den saken kan ingen ny hårdvara i världen ändra på.

Tecknen på att AAA-spelindustrin ser behovet av förnyelse är få än så länge, men jag är ändå hoppfull inför framtiden. Stirra dig bara inte blind på maskinen, det är vad du stoppar i den som räknas. Och efter denna, sista, konsolgeneration kommer förhoppningsvis även AAA-utvecklarna att inse det.

3 thoughts on “NYLUND: Nya konsoler? Vilka nya konsoler?”

  1. Förstår din tanke men tycker att det tappar fästet lite, det märks ju redan nu att den nya generationen är målplattformen för utveckling och 360/ps3 i bästa fall får en schysst nerskalad version.

    Ta ghost som exempel, kartorna är ju inte gjord för att du ska spela på 360/ps3 utan Xbone eller ps4 med fler spelare på banan.

    Släpper de sedan extra material, håller events osv mer konsentrerat till “next-gen” så faller det ju ytterligare, ser redan nu “next-gen 2 x XP” som dyker upp, vad är då moroten till att stanna kvar?

    2 x XP säljer ingen konsol i min värld men för att om möjligt rättfärdiga den hutlösa summa som en AAA titel kostar idag så förväntar jag mig att det händer lite kring mitt spel även efter att det släpps, kommer då merparten av detta att hamna i next-gen, ja då vill även jag vara där.

    Hade dock spel till 360 kostat 200 kr mindre än till next-gen så kunde jag ha köpt handikappet för en tid, kanske..

  2. Här var man bitter. Om man inte vill lägga tusentals kr på en pc vartannat år för att kunna maxa inställningarna så kör man på konsol vilket jag kommer fortsätta göra. En skinande fin PS4a kommer stå hos mig inom en snar framtid vilket kommer kännas riktigt bra .D

Comments are closed.