BENGTSSON: Kronologisk spoilerfri Doctor Who-lista

BengtssonEleven-Doctors

Jag får ofta frågan “var ska man börja om man vill titta på Doctor Who?”. Det kan kännas helt överväldigande eftersom serien pågått i 50 år. Därför bör man förslagsvis börja på säsong 1 av New Who, rebooten av serien, (man brukar skilja på New Who och Classic Who) med Christopher Eccleston och Billie Piper i huvudrollerna.

Nya Who har dock flertalet webbepisoder och specialavsnitt som inte räknas till de ordinarie säsongerna. David Tennants sista avsnitt tillhör exempelvis inte någon säsong (listas inte ordentligt på imdb). Dessa avsnitt finns heller inte att streama på svenska Netflix.

Så för att man inte ska missa viktiga avsnitt utan att råka bli spoilad (vilket man garanterat blir om man går in på Wikipedia eller Google) har jag satt ihop en lista med den kronologiska tittarordningen (den finns på Wikipedia, men som sagt. Spoilers). Miniepisoderna som nämns nedan är inte nödvändiga att se, men en del ger svar på viktiga frågor och andra bidrar med väldigt underhållande extramaterial. Och vill man gräva ännu djupare i Doctor Who efter man sett serien, kan man förstås dels dyka ned i Classic, dels kolla upp Doctor Who Confidential – en bakom kulisserna-serie som pågick under New Who säsong 1-6 (de är svåra att hitta dock).

the_11th__10th__and_9th_doctor_by_elijahvd-d4sn5f3

Här följer den kronologiska, spoilerfria listan!

 • Säsong 1, avsnitt 1-13
 • Julavsnittet mellan S1-2, “The Christmas Invasion”
 • Säsong 2, avsnitt 1-13
 • Julavsnittet mellan S2-3, “The Runaway Bride”
 • Säsong 3, avsnitt 1-13
 • Julavsnittet mellan S3-4, “Voyage of the Damned”
 • Säsong 4, avsnitt 1-13

 David Tennants fem specialepisoder, post säsong 4, pre säsong 5

 • Julavsnittet “The Next Doctor”
 •  “Planet of the Dead”
 •  “Waters of Mars”
 •  “The End of Time Part 1”
 • “The End of Time Part 2”
 •  Säsong 5, avsnitt 1-13
 • Julavsnittet mellan S5-6, “A Christmas Carol”
 • Säsong 6, avsnitt 1-13
 • Julavsnittet mellan S6-7, “The Doctor, the Widow and the Wardrobe”
 • Säsong 7a, avsnitt 1-5
 • Julavsnittet i mitten av säsong 7, “The Snowmen”
 • Säsong 7b, avsnitt 6-13
 • 50-årsjublieumsavsnittet “The Day of the Doctor”
 • Julavsnittet mellan S7-8, “The Time of the Doctor” (sänds 25/12 2013)

Hoppas den här listan har varit till hjälp för några vilsna men villiga Who-tittare därute!
Trots att jag klagar väldigt mycket på seriens utveckling, är Doctor Who trots allt världens bästa tv-serie.

God jul och gott nytt år, Whovians och icke-Whovians!

//Bengtsson

20 thoughts on “BENGTSSON: Kronologisk spoilerfri Doctor Who-lista”

 1. Superbra lista, började kolla för ett tag sedan och är nu på säsong 4 men missade helt de extra och special avsnitten.

 2. Tack! Jag slutade kolla för att jag inte fick rätt på ordningen men fattade att jag missade viktig info och viktiga händelser!

 3. Hej jag började kolla på Doctor Who i våras och har sett
  alla avsnitt från 2005–> samt några andra, bland annat den med Rowan Atkinson 🙂

  Jag är lite intresserad av att se vad du (Tove), samt andra Whovians, tycker angående Amy Pond.

  För mig höll Amy Pond på att förstöra hela serien, det var flera gånger jag nästan tappade sugen och jag tackar nu för att hon är borta (samt inte var med i jubileums avsnittet)! Tidigare följeslagare hade karisma och var mer “självgående”
  medan Amy var någon form av groupie som bara trånade efter Doctorn.

  /Linus

  Ps. Min favorit följeslagare är Donna

 4. Hej jag började kolla på Doctor Who i våras och har sett
  alla avsnitt från 2005–> samt några andra, bland annat den med Rowan Atkinson 🙂

  Jag är intresserad av att se vad du (Tove), samt andra Whovians, tycker angående Amy Pond.

  För mig höll Amy Pond på att förstöra hela serien, det var flera gånger jag nästan tappade sugen och jag tackar för att hon nu är borta (samt inte var med i jubileums avsnittet)! Tidigare följeslagare hade karisma och var mer “självgående” medan Amy var någon form av groupie som bara trånade efter Doctorn.

  /Linus

  Ps. Min favorit följeslagare är Donna

 5. Hej Linus,
  Jag är inget fan av Amy, och tyckte också hon höll på att förstöra serien ett tag. Det blir bättre när man ser om säsong 5 och 6 tycker jag. Utan att spoila något för någon ovetande som råkar läsa detta, tycker jag aldrig att hon riktig agerade på ett realistiskt och mänskligt sett. Vi får se om vi eventuellt kan diskutera specifika följeslagare i Nördigt framöver, men i min erfarenhet är det väldigt känsligt att klanka ned på följeslagare (nu exkluderar jag Clara. Hon har ingen personlighet). Btw älskar jag också Donna.

 6. Tack för ditt svar Tove!

  Jag håller med till 100% om att hon inte agerat realistiskt. Exempelvis så beter Amy sig som hon inte gjort något annat än rest med Doctorn under hela hans tid redan i avsnitt 2. Men anledningen till att jag fråga är för att hon trots allt gjorde ganska många avsnitt, tror hon och Rose har gjort lika många, samt att från de videoklipp jag sett från Comicon etcetera verkar hon väldigt populär.

  Clara har jättepotential, både karaktären och skådespelaren är mer realistisk och ödmjuk. Att sedan hennes roll har slarvats bort med den mest underliga handlingen någonsin är en skam.

 7. Hej och tack för listan! Hade missat pondlife-avsnitten och är mycket tacksam för de små who-smulor man kan få sig till livs. Vilket för mig till mitt stora önskemål, jag har sett alla new-who, men inte sett mer än de två första avsnitten av originalserien (vilket var tillräckligt för att jag skulle förstå att jag inte kommer orka se alla de gamla), därför önskar jag mig nu en guide till vilka avsnitt/säsonger ur originalserien som är värda att kolla på. Har du/ni några tips?
  (också, tack för en fantastisk podd och för att du håller who-fanan högt i podden)

 8. Hej Henric!
  Varsågod, vad bra att den kom väl till pass! Det finns annat New Who-relaterat på the interweb, men som existerar utanför kronologin (Doctor Who at the proms till exempel).
  Jag har sett extremt lite av Classic, men det är ett projekt jag ska försöka börja med under julen! Så det lär ta ett tag innan jag kompilerar ihop någon lista, tyvärr 🙂 Om du inte orkar vänta kan jag tipsa om att kolla i fb-gruppen Svenska Whovians, där finns många Classic-fans som kan hjälpa dig.
  Tack och förlåt, glad att du lyssnar! 🙂
  //Tove

 9. Jag håller med dig helt! Jag gillar Amy mer efter att ha sett om säsong 5-7, men hon lär aldrig bli en favorit. Jag ogillar hela tropen med “kvinnor som kastar sig på Doktorn som vilda djur”, den känns väldigt tröttsam och tjatig. Moffat använder den ständigt också (Reinette i Girl in the fireplace, River Song, Amy, Clara mfl). Eh, kvinnor beter sig inte så, varför är kvinnorna i Doktorns liv galna per default liksom? Hur som helst, tack för svaret och så får vi se om vi återkommer till följeslagarna i podden 🙂
  //Tove

 10. Verkligen bra lista! Önskar att den fanns när jag började titta så att jag hade sluppit se specialavsnitt i fel ordning. Fattar inte varför Netflix är så usla på att ta in en del av dem, särskilt The End of time som jag tycker är extremt viktig för handlingen. Och VARFÖR har de inte kommit längre i att lägga upp säsongerna på (svenska) Netflix?

 11. Nice! Hade inte sett någon av “Pond Life” episoderna. Jag hade precis som många andra missat tennants sista 4 special avsnitt (Next Doctor finns på svenska netflix) men jag hittade fram till dem i somras. End of Time är nog mina favoritepisoder.

 12. Kalas, tack! Jag begriper det inte heller, det ställer som sagt till massor av problem. Det blir ju väldigt tvärt att gå direkt från Journey’s end till Eleventh hour!

 13. Sweet! End of time 1 & 2 är lika delar fantastiska som hjärtekrossande. Bra att du hittade rätt till slut i alla fall 🙂

 14. Hej Joakim! Ursäkta för det senaste svaret i världshistorien (?), jag missade helt denna fråga. Jag förelår att du ser Doctor Who fram till säsong 4 innan du ger dig på Torchwood. Eftersom serierna existerar i samma universum påverkar händelser i serierna varandra, och det blir därför väldigt svårt att undvika spoilers. När du sett allt en gång är det dock kul att se om serierna kronologiskt – jag gillar att se allt från Captain Jacks perspektiv tex – och den ordningen kan du lätt googla när du inte längre riskerar spoilers.

 15. Det hade varit nördigare om du skrev säsong 27 och framåt på grund av den gamla serien som jag antar inte är på här eftersom ingen har problem med den.

Comments are closed.